Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han samlar bilderna från Karlshamns historia

Hur såg det ut där du bodde för 50 år sedan? Det är en fråga som många verkar vilja ha svar på. Kristian Anderssons Facebooksida med Karlshamnsnostalgi har snabbt blivit mycket populär.
Karlshamn • Publicerad 14 januari 2018
En bild från New York, kanske? Nej, det är faktiskt Drottninggatan, bilden tagen år 1959 av Göran ”Dressen” Andersson.
En bild från New York, kanske? Nej, det är faktiskt Drottninggatan, bilden tagen år 1959 av Göran ”Dressen” Andersson.Foto: Göran Andersson

Det kombinerade foto- och historieintresset har alltid funnits där, kanske redan från födseln eftersom pappan Göran Andersson, med smeknamnet ”Dressen”, både var en ivrig fotograf som var tidigt ute med färgfilm och uppskattad guide på museet.

Kristians fotointresse fick blomma ut på allvar först efter att han skadade sig och inte längre kunde jobba vidare som lastbilschaufför, då han sadlade om till fotograf. Han har även fått tillfälle att odla sitt intresse för historia.

Kristian Andersson är fotograf med ett stort historieintresse.
Kristian Andersson är fotograf med ett stort historieintresse.Foto: Johan Hultgren
Annons

– Sedan tidigare har jag Facebookgruppen Karlshamn, Bilder genom tiden, där jag smälter ihop gamla bilder med nya för att visa förändringen över tid. När jag skulle ställa ut bilderna under Kulturnatten för ett par år sedan var det ett enormt intresse. Så jag visste redan från början att många vill se gamla bilder från Karlshamn.

För några veckor sedan slog han upp de digitala portarna till sin nya Facebooksida, Gamla Carlshamn. Nu fylls den på med en strid ström av nya följare som hungrar efter en dos Karlshamnshistoria. I gruppens beskrivning skriver Kristian att det är fritt fram att lägga in sina egna bilder från orten, så länge de är tagna före 2005.

– Jag har börjat lägga in bilder, främst sådana som min far har tagit och bilder från Commersens arkiv. Men jag hoppas och vill att de som följer gruppen hjälper till och delar med sig av sina egna bilder. Jag tror att det finns många intressanta fotografier i stugorna, säger han.

Snittningsviken som den såg ut 1997.
Snittningsviken som den såg ut 1997.Foto: Commersens arkiv

Gruppen ser han som ett sätt att dela med sig av lokalhistoria, men också som en bra tillgång till nytt material för det andra projektet med kombinerade nya och gamla bilder.

– Jag börjar faktiskt få slut på bra utgångsbilder så jag hoppas att få lite draghjälp med den här gruppen.

Om arbetet med Facebookgruppen kan kallas en kulturgärning låter Kristian vara osagt. Däremot ser han det som en bra kanal att sprida bilder från den insomnade gratistidningen Commersen, där han jobbade som fotograf under ett par år.

Östra piren i början av sjuttiotalet.
Östra piren i början av sjuttiotalet.Foto: Göran "Dressen" Andersson

Tidningen grundades år 1985 av Peter Enckell och år 2008 togs den över av danska koncernen Politikens Lokalaviser. Förra året kom beskedet att Commersen skulle läggas ner.

– När danskarna avslöjade att tidningen skulle försvinna satte jag och Peter oss ner och gick igenom ett stort antal bilder från arkivet. Commersen gjorde en typ av journalistik som de andra tidningarna lät bli, med mycket företag och de som jobbade där. I dag är bilderna ett bra tidsdokument som jag är glad att vi räddade och får möjlighet att visa upp nu.

Stadsliv på Drottninggatan påsken 1972.
Stadsliv på Drottninggatan påsken 1972.Foto: Commersens arkiv
Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons