Anmälan: Tvångsvårdad blev hotfull – fick släppas ut

KARLSHAMN Artikeln publicerades

Två gånger släpptes en patient ut från vuxenpsykiatrin när denne blev för hotfull. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utrett händelserna.

Enligt anmälan till IVO var anledningen till att patienten släpptes ut från avdelningen på Blekingesjukhuset i Karlshamn att personalen inte kunde hantera när patienten blev hotfull.

En av orsakerna var att bemanningen på avdelningen var för liten för att utföra tvångsåtgärder. En annan att kunskapen och förmågan att hantera de uppkomna situationerna var otillräcklig.

Eftersom patienten hade ett odiskutabelt behov av psykiatrisk slutenvård fanns det en risk för allvarlig vårdskada när denne släpptes ut.

Nu har bland annat grundbemanningen på avdelningen höjts och all personal har utbildats i bland annat terapeutiskt möte med aggression.

IVO har avslutat ärendet då man är nöjd med vidtagna åtgärder.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.