Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Maten de serverar gör mig ledsen”

Varje kväll besöker Britt-Marie Gustafsson sin man som bor på ett av kommunens särskilda boenden.
Hon är kritisk till vad som serveras till middag, surskål med pepparkakor och bärkräm för att nämna några rätter.
– Jag tänker på fattigjonen i Lönneberga, det är talande.
Karlshamn • Publicerad 22 februari 2018 • Uppdaterad 23 februari 2018
Britt-Marie Gustafsson var verksam som kostchef inom landstinget i sitt yrkesverksamma liv. I dag är hon pensionär och lider med sin make som serveras undermåliga middagar.
Britt-Marie Gustafsson var verksam som kostchef inom landstinget i sitt yrkesverksamma liv. I dag är hon pensionär och lider med sin make som serveras undermåliga middagar.Foto: Gunnel Persson

Britt-Marie Gustafsson träffade sin man Göte för 40 år sedan, de blev kära och har funnits vid varandras sidan sedan dess.

Sedan midsommar 2016, vårdas Göte på ett av kommunens särskilda boenden. Göte lider av MS.

Annons

– Jag besöker Göte i princip varje kväll till middagsmålet. Vi vill ha gemenskapen. Maten de serverar gör mig ledsen och besviken, säger Britt-Marie och fortsätter:

– De serveras bärkräm utan tillbehör, surskål med pepparkakor och varje söndag får de risgrynsgröt, oberoende årstid. Eller vad sägs om räkcrepes med hallonsylt.

– Har man jobbat som kostchef som jag har gjort blir man ledsen. Middagen är inte genomtänkt, säger Britt-Marie.

Bärkräm utan synliga bär.
Bärkräm utan synliga bär.Foto: Britt-Marie Gustafsson
Varje söndagskväll står det risgrynsgröt på menyn.
Varje söndagskväll står det risgrynsgröt på menyn.Foto: Britt-Marie Gustafsson

Britt-Marie Gustafsson har tagit upp problemet i anhöriggruppen, hon har pratat med personal på boendet. Samt både den tidigare chefen och den nuvarande.

– Flera av personalen tycker inte heller att det är bra och har framfört det till sina chefer.

– De får aldrig grönsaker som tillbehör. Jag har tagit bilder på Götes middagar som bevis på vad jag pratar om.

Göte har under sin vistelse ibland fått åka in till sjukhuset för vård över några dagar. Här är det lagade middag varje kväll.

– Det är stor skillnad, det serveras alltid en varm rätt och med grönsaker som tillbehör.

Korvrätt serverade till middag på sjukhuset.
Korvrätt serverade till middag på sjukhuset.Foto: Britt-Marie Gustafsson
Korv med bröd minus grönsaker, serverade på Götes särskilda boende.
Korv med bröd minus grönsaker, serverade på Götes särskilda boende.Foto: Britt-Marie Gustafsson

Så sent som i höstas tog Britt-Marie åter kontakt med chefen.

Annons

– Jag ville ha ett samtal, han skulle ordna det, men jag har inte hört något ifrån honom sedan dess.

– De kan inte bara sticka huvudet i sanden, säger Britt-Marie.

Britt-Marie Gustafssons önskan är att de ansvariga ska lyssna och göra en förändring.

– Jag vet vad jag pratar om, jag har en bakgrund. Jag efterlyser en profession inom kostenheten för äldreomsorgen.

Gunnel PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons