"Maten de serverar gör mig ledsen”
Britt-Marie Gustafsson träffade sin man Göte för 40 år sedan, de blev kära och har funnits vid varandras sidan sedan dess.
Sedan midsommar 2016, vårdas Göte på ett av kommunens särskilda boenden. Göte lider av MS.
– Jag besöker Göte i princip varje kväll till middagsmålet. Vi vill ha gemenskapen. Maten de serverar gör mig ledsen och besviken, säger Britt-Marie och fortsätter:
– De serveras bärkräm utan tillbehör, surskål med pepparkakor och varje söndag får de risgrynsgröt, oberoende årstid. Eller vad sägs om räkcrepes med hallonsylt.
– Har man jobbat som kostchef som jag har gjort blir man ledsen. Middagen är inte genomtänkt, säger Britt-Marie.
Britt-Marie Gustafsson har tagit upp problemet i anhöriggruppen, hon har pratat med personal på boendet. Samt både den tidigare chefen och den nuvarande.
– Flera av personalen tycker inte heller att det är bra och har framfört det till sina chefer.
– De får aldrig grönsaker som tillbehör. Jag har tagit bilder på Götes middagar som bevis på vad jag pratar om.
Göte har under sin vistelse ibland fått åka in till sjukhuset för vård över några dagar. Här är det lagade middag varje kväll.
– Det är stor skillnad, det serveras alltid en varm rätt och med grönsaker som tillbehör.
Så sent som i höstas tog Britt-Marie åter kontakt med chefen.
– Jag ville ha ett samtal, han skulle ordna det, men jag har inte hört något ifrån honom sedan dess.
– De kan inte bara sticka huvudet i sanden, säger Britt-Marie.
Britt-Marie Gustafssons önskan är att de ansvariga ska lyssna och göra en förändring.
– Jag vet vad jag pratar om, jag har en bakgrund. Jag efterlyser en profession inom kostenheten för äldreomsorgen.