Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nödvatten kan hämtas i Svängsta

Om olyckan är framme vill kommunen kunna ha en reserv där man kan hämta vatten. Uttaget av vatten ser ut att hamna i Svängsta.
SVÄNGSTA • Publicerad 18 december 2017
Reservvattnet ska hämtas från Mörrumsån.
Reservvattnet ska hämtas från Mörrumsån.Foto: Gunnel Persson

Om en olycka medförde att vattnet i Långasjön blev förorenat skulle kommuninvånarna i dag i princip stå utan något reservvatten. De tidigare reservvattentäkterna är nämligen inte i bästa skick.

– De räcker inte till riktigt, konstaterar Christer Martinsson som håller i arbetet med att ta fram en ny reservvattentäkt åt kommunen.

Annons

Från kommunens sida har man sedan tidigare gjort klart att man ser Mörrumsån som ett möjligt vattendrag att ta till i nödfall. Nu har man dessutom sett ut var man vill ha själva upptaget av vattnet.

– Det är norr om Svängsta där ån buktar ut sig och blir lite sjöliknande, förklarar Christer Martinsson.

Nu har man kommit så pass långt att man bjuder in till ett samråd där allmänhet och olika sakägare kan närvara. Samrådet sker under kvällen den 18 december i Svängsta.

Christer Martinsson räknar med att man ska lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen i mars eller april nästa år. Domstolens beslut blir avgörande för hur man går vidare.

Christer Martinsson konstaterar att det finns ett stort miljöintresse knutet till Mörrumsån och han nämner bland annat lax och musslor som är beroende av en god livsmiljö.

– Men vårat uttag skulle få en liten påverkan som vi ser det. Det handlar om ytterst lite av vattenmängden, bara någon procent som vi skulle behöva ta i anspråk.

Om man får godkänt av mark- och miljödomstolen vidtar en hel del arbete. Bland annat ska man dra en mil vattenledningar som kan föra vattnet till reningsverket vid Långasjön.

På sikt ser Christer Martinsson att det kommer att bli en nödvändighet att samarbeta regionalt för att säkra vattentillgången. Det handlar om att bygga ihop näten för att bli mindre sårbara.

– Men det är på 20-30 års sikt.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons