Nyupptäckta vrak kan bli snorkelled

Karlshamn Artikeln publicerades
Ett av vraken visade tecken på att det sjunkit efter en häftig brand. Enligt Mikael Björk kan det bero på att man fraktat osläckt kalk, ett i högsta grad brandfarligt material. 2 bilder
Foto:Nordic Maritime Group
Ett av vraken visade tecken på att det sjunkit efter en häftig brand. Enligt Mikael Björk kan det bero på att man fraktat osläckt kalk, ett i högsta grad brandfarligt material.

På havsbottnen utanför Boön upptäcktes i förra veckan sju vrak. Fyndplatserna ligger så grunt att de i framtiden kan utgöra en snorkelled.

Har du någon gång funderat på hur det skulle kännas att upptäcka ett okänt skeppsvrak, begravet i Östersjöns mjuka dy? Det vet dykaren och marinarkeologen Mikael Björk.

I förra veckan upptäckte han tillsammans med kollegan Alexander Rindaldo tre nya skeppsvrak utanför Boön. Fynden påträffades när de två kompanjonerna undersökte havsbotten kring den planerade marinan i Stärnö.

– Sammanlagt hittade vi sju skepp. Fyra av dem kände vi redan till sedan tidigare, säger Mikael Björk.

Fem av vraken hittades i en vik dit man fraktade sten fram tills mitten av 1800-talet. Där hittades också det största och sedan tidigare okända skeppet: ett 23 meter långt mysterium, beläget på bara ett par meters djup.

– Det ska bli spännande att se vad det är för något. Den är så lång och smäcker att det inte ser ut att vara en stenskuta. Också rent byggnadstekniskt skiljer den sig från de andra.

Mikael Björk tror att det stora skeppet byggdes tidigare än de andra som man hittat. Enligt hans egen uppskattning bör det inte vara yngre än 1850, men heller inte äldre än när varvet på ön lades ner 1676.

Viken där vraken ligger gömda är grund, och i framtiden skulle den kunna bli en turistattraktion. En guidad tur under vattnet som skulle gå att undersöka utan dykardräkt.

– Där är så grunt att man skulle kunna ha snorkelsafari där. Det kan bli ett komplement till leden som redan finns i Kollevik, säger Mikael Björk.

Hur känns det att hitta ett vrak?

– Jag har ju varit med förut, och de här är inte lika spektakulära som tillexempel regalskeppet Svärdet. Men man börjar fundera på varför de ligger där. Det är spännande att försöka sätta in dem i en kontext. Boöns varv är ju en viktig del av Karlshamns historia, och anledningen till att staden finns i den form vi ser den i dag.

Har du något drömfynd?

– En engelsk brigg som ska ha sjunkit utanför Boön år 1675. Den hette Altare, femtio sjömän sägs ha omkommit och begravts på öns kyrkogård. Vi har ingen aning om var det ligger. Jag har dykt lite efter det, men inte hittat något.

Eftersom inget av vraken anses påverkas av den nya marinan, så ska nu länsstyrelsen ta beslut om vad som händer härnäst. Träbitar från skeppen har skickats på undersökning och man hoppas bland annat kunna berätta exakt hur gamla de är och varför de sjönk.

Vraken som är äldre än år 1850 blir automatiskt fornlämningar, och kommer erhålla särskild skyddsstatus.