Unga drar till storstan

Karlshamn Artikeln publicerades

I Karlshamn är det främst de yngre invånarna i åldern 20–24 som väljer att flytta från kommunen. De mest populära bostadsorterna är storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

I Sydöstrans nya artikelserie kommer ni de närmaste veckorna att få träffa tre unga Karlshamnare som flyttat till Stockholm för att söka lyckan i vår huvudstad. I dag tjuvstartar vi serien med en titt på kommunens befolkningsutveckling.

31 185. Så många invånare räknades till Karlshamns kommun förra året. Det är den högsta befolkningssiffran sedan 1996. Men trenden är också att många ungdomar packar flyttlasset för att byta ut småstadslivet mot storstadsdjungeln.

Först ut på Karlshamnssidorna i morgon är skådespelaren Eli Ingvarsson som pendlar från Stockholm till Uppsala stadsteaters scen. Han följs därefter av designern Carolina S Wallin och konstnären Haidar Mahdi.

Dessa tre har mycket gemensamt. De är alla Karlshamnsfödda, unga, kreativa i sin yrkesroll och har flyttat till Stockholm.
Färsk statistik från kommunen visar också att Stockholm är en av de orter i landet som flera Karlshamnsborna valde att flytta till förra året. Överlag kan man utläsa av statistiken att förutom inom länet är det storstadsregionerna som lockar mest. Många valde nämligen också att flytta till Malmö och Göteborg.
Men med detta ska inte sägas att Karlshamns befolkning minskar för att det finns de som flyttar ifrån kommunen. Tvärtom. Det är faktiskt fler som flyttar in till Karlshamn än vad det är som flyttar ut.


Förra året ökade Karlshamns befolkning också med 42 invånare till 31 185 vilket är den högsta befolkningssiffran sedan 1996.
– Det går lite upp och ner kan man säga, säger Lena Lund, verksamhetscontroller på kommunen, om kommunens befolkningsutveckling.
– 2010 var ett exceptionellt bra år. Men det som påverkar siffrorna är inte bara in- och utflyttning, det handlar också om antalet födda och döda. Dels har vi haft ett högre födelsetal på sistone, dels har inflyttningen varit bra.


Hon berättar att kommunen jobbar på flera olika fronter för att locka folk till att flytta till Karlshamn. Dels genom att samarbeta med Netport och högskolan, dels att jobba med turismen, infrastrukturen och att skapa arbetstillfällen.
– Sedan har vi också bra verksamhet inom de olika områdena, som till exempel bra skola, bra omsorg och ett rikt kulturutbud. Jag tror att det är därför som vi har klarat oss och haft en så pass positiv utveckling.
Gällande vilken åldersgrupp som flyttar ut från Karlshamn är alltså trenden tydlig att det är personer i 20-24-årsåldern som är mest benägna till att lämna kommunen.
– De är mest rörliga. Det är ofta de som sticker iväg efter gymnasiet för att läsa på annan ort. Men det är rätt många som kommer tillbaka hem sen igen, säger Lena Lund.