Barnrättsambassadörer ger råd om förbättring

Karlskrona Artikeln publicerades
Landstingets barnrättsambassadörer 2017. Fr.v. Elias Lindberg, Samar Kurdi, Julia Ronnefalk och Driton Bucolli.
Foto:Agnethe Alm
Landstingets barnrättsambassadörer 2017. Fr.v. Elias Lindberg, Samar Kurdi, Julia Ronnefalk och Driton Bucolli.

Ungas synpunkter behöver få mer plats inom landstinget. Det menar landstingets fyra barnrättsambassadörer som i tre veckors tid arbetat för att förbättra landstingets arbete med barns rättigheter.

I arbetet som barnrättsambassadörer har ungdomarna besökt verksamheter inom och utanför landstinget för att se hur de jobbar med barnrättsfrågor och hur de skulle kunna utveckla det arbetet. Löpande har de sammanställt vad de kommit fram till i en rapport som de redovisade för verksamheterna under fredagen.

– Vår viktigaste slutsats var att man måste få med ungdomar och deras synpunkter i frågor som gäller landstinget och i besluten som fattas, säger Samar Kurdi.

– En lösning kan vara att anställa fler ungdomar i landstinget, men huvudsaken är att vi unga får vara delaktiga och får veta vad som händer inom landstinget. Det bästa sättet att nå ut till ungdomar är via ungdomar.

Barnrättsambassadörerna har under veckorna uppmärksammat både saker som redan är bra och saker som verksamheterna behöver förbättra.

– Bemötandet inom landstinget är väldigt bra och de arbetar redan med barnkonventionen men vi vill att de ska intensifiera arbetet eftersom konventionen kanske snart blir en lag, säger Elias Lindberg.

Det som ungdomarna tycker att landstinget kan göra för att bli bättre är att tillsätta barnrättsombud, anställa fler unga inom landstinget, anordna introduktionsutbildningar om barnkonventionen på alla avdelningar och barnanpassa sjukhusmiljön.

– Vi gick en runda på sjukhuset och tittade på lokalerans med barns ögon och det fanns en del saker man hade kunna göra för att det ska passa barnen bättre. Det behöver inte vara dyra saker. Små saker som att sätta upp en färgglad affisch på väggen kan göra mycket, säger Elias Lindberg.

"Ingen kan göra allt men alla kan göra inget" är en mening som ungdomarna vill trycka på.

Johanna Tell, samordnare på barnhälsovården, berättar för Sydöstran att hon tar med sig mycket inspiration efter att ha lyssnat på ambassadörernas redovisning.

– De tillför en fräsch blick utifrån som är så lätt att glömma bort när man jobbar mitt i det. Man blir så hemmablind och då är det viktigt att det kommer folk som ser saker som en själv inte ser, säger Johanna Tell.

– Jag hoppas innerligt att landstinget tar tillvara på det här nu och faktiskt anställer fler ungdomar. De berättade att vi har ett ungdomsråd där det inte sitter några ungdomar, det är ju pinsamt.

Jobbet som barnrättsambassadörer är en satsning som landstinget startade upp förra året. Folkhälsostrateg Carina Andersson har varit handledare för ungdomarna under båda åren.

– Det har varit fantastiskt roligt och de ger så mycket input och stöd i vårt arbete, säger hon.