De får guldmedalj av kungen

Blekinge Artikeln publicerades
Anders Åkesson ska ta emot guldmedaljen ur kungens hand den 27 mars.
Foto:Blekinge Posten
Anders Åkesson ska ta emot guldmedaljen ur kungens hand den 27 mars.

Två mjölkbönder i Blekinge ska få guldmedalj av kungen.

Evert Rickardsson, Askunga, Rödeby och Anders Åkesson, Fågelmara, belönas med LRF Mjölks Guldmedalj. Medaljerna delas ut den 27 mars vid en ceremoni i Stockholm. Då ska Anders Åkesson stå stolt och vänta.

– Tidigare sa jag alltid att när jag får guldmedaljen slutar jag, men det får jag nog ta tillbaka. Just nu trivs jag för bra, säger Anders Åkesson, ekologisk mjölkbonde med 40 kor i Olsäng utanför Fågelmara.

Han är stolt över gården, den ekologiska produktionen och att djurens betande mular håller strandängarna öppna. Östra Blekinge lämpar sig för mjölkproduktion, säger han. Därför var det tråkigt när höfterna började krångla 2003 och det var osäkert om han skulle kunna fortsätta. Men han lyckades hitta bra personal att anställa och det har gett jobbet en nytändning.

– Nu är jag 72 år och jag tror aldrig att jobbet har varit så roligt. Sofia Hidling som har varit här i 14 år har tagit ett stort ansvar för mjölkningen och på senare år har vi fått hjälp av Stefan Nilsson. Även min familj har en stor del i guldmedaljen. De har stöttat mig och låtit mig lägga så många timmar i ladugården, säger Anders.

Han ser många fördelar med att vara mjölkbonde. Det är viktigt att producera livsmedel och det ger mycket att arbeta med kor.

– Det är varierande och man vet aldrig vad som kommer att hända. Man måste vara stresstålig och gilla utmaningar, men det är väldigt intressant. Mjölkkor är individer, man lär känna dem och man får lätt sina favoriter. Vi har många fina kor och flera har blivit tio år. Dem firar vi alltid med tårta!

Gårdens mjölk går både till Arla och till Orranäs gårdsmejeri, där den blir till fina ädelostar. Anders förklarar att hemligheten bakom högkvalitativ mjölk är noggrannhet i alla led.

– Jag brukar skoja att om kungen kommer den dag vi ska skörda ensilage så får han vänta. Kornas mat måste gå först. Det är också bra för djurens välmående att de får vara mycket ute på bete.

Vid årsskiftet fanns det 60 mjölkgårdar i Blekinge.

Fakta

Guldmedaljen

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas guldmedaljen ut till 39 mjölkbönder.

Visa mer...