Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Drogundersökning visar positiva resultat

Karlskronas ungdomar nyttjar mindre alkohol och tobak. Unga flickor mår aningen sämre än killar. Det visar en ny undersökning från kommunen.
– Det är först nu, efter många års arbete vi ser resultatet, säger Eva Dahlberg, folkhälsostrateg.
KARLSKRONA • Publicerad 18 januari 2019
Eva Dahlberg, fältstrateg, Lisa Hansson, Länsstyrelsen och Cecilia Helander, Enkätfabriken, är tre av dem som ligger bakom undersökningen.
Eva Dahlberg, fältstrateg, Lisa Hansson, Länsstyrelsen och Cecilia Helander, Enkätfabriken, är tre av dem som ligger bakom undersökningen.Foto: Fredrik Swensson

Karlskrona kommuns drogvaneundersökning, som tagits fram tillsammans med Enkätfabriken och gjorts bland elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet, visar på positiva resultat, jämfört både med tidigare år och på nationell nivå.

– Att vi är bättre än i övriga landet känns fantastiskt bra, säger Lisa Hansson på Länsstyrelsen Blekinge.

Annons

– Det är först nu, efter många års arbete som vi ser resultatet. Men det innebär inte att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjda, säger Eva Dahlberg, folkhälsostrateg.

I årets undersökning var en ny fråga med gällande trygghet. De flesta känner sig trygga både hemma och i skolan, och killar mår ofta bättre än flickor. Dessutom finns det skillnad mellan könen gällande andra frågor.

Flickor känner sig mindre trygga på sociala medier, festivaler och när de är ute och går. Anledningen till att de känner sig otrygga beror bland annat på rädslan för sexuella trakasserier och våld.

När det kommer till nyttjande av alkohol har andelen som druckit såväl det senaste året som minst en gång i månaden sjunkit sedan förra mätningen 2016. Samtidigt ökar åldern för första berusningen, vilket får ses som positivt.

– Vi ser i vår undersökning att allt fler ungdomar lägger fokus på spel och då går det inte att vara påverkad, vilket kan vara en förklaring, tror Eva Dahlberg.

Antalet rökare har stabiliserats. Även om siffran sjunker över tiden är den fortsatt på samma nivå som 2016.

– Här har det hänt något bland unga, samtidigt som tobakslagen har blivit stramare. Eftersom allt färre röker blir det också svårare att ”låna” en cigarett från en kompis. Dessutom blir det förbud mot rökning på uteserveringar i år.

Bland snusare syns en nedåtgående trend, med ett undantag. Det har skett en ökning bland killar i gymnasiet som stoppar in en prilla under läppen. År 2016 var siffran 19 procent, i årets undersökning 25.

Av droger är hasch överlägset mest vanligt bland ungdomarna. 83 procent av dem som någon gång nyttjat droger har använt just det. Däremot har andelen droganvändare bland Karlskronas ungdomar minskat över tid. Antalet ungdomar som använt narkotika minst en gång är lägre än det nationella genomsnittet.

Förklaringen till det positiva resultatet tror Eva Dahlberg ligger i ett samarbete mellan olika instanser.

– Fältgruppen, fritidsgårdar och polisen samspelar. De möter samma ungdomarna, men i olika situationer. Sedan spelar idrottsföreningar också en stor roll. De har krav på sig från kultur- och fritidsnämnden och kan skicka tydliga signaler till ungdomarna därigenom.

Fredrik SwenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons