Efter krav från anställda – S vill införa sex timmars arbetsdag

Karlskrona Artikeln publicerades
Från vänster Eva Strömqvist (S), från kommunal i mitten står Johan Bohman och Robert Hugosson. Sedan Sandra Bizzozero och Lisbeth Bengtsson.
Foto: Johan Svensson
Från vänster Eva Strömqvist (S), från kommunal i mitten står Johan Bohman och Robert Hugosson. Sedan Sandra Bizzozero och Lisbeth Bengtsson.

Socialdemokraterna vill under ett år testa att flera anställda inom Karlskrona kommun ska arbeta sex timmar per dag.

Förslaget får stöd från Kommunal.

– Vi har flera medlemmar som efterfrågar kortare arbetstid. Välfärden står inför tuffa utmaningar och då krävs det satsningar för en bättre arbetsmiljö, säger Johan Bohman, ordförande för Kommunal i Karlskrona.

– Detta är ett av flera viktiga förslag som vi vill genomföra för att skapa en bättre arbetssituation för kommunens anställda, säger Sandra Bizzozero (S).

Socialdemokraterna vill att anställda inom fem kommunala arbetsplatser ska under ett år testa att arbeta sex timmar om dagen.

– Det krävs en lång testperiod för att se hur det fungerar, säger Eva Strömqvist (S), ordförande för LO-facken i Karlskrona.

Vilka yrkesgrupper kan det handla om?

– Det kan vara en grupp inom barnomsorgen, äldreförvaltningen eller från funktionsstödsförvaltningen, säger Eva Strömqvist.

Förslaget innebär att kommunen behöver anställa fler personer inom yrkesroller där det är brist på personal och förslaget skapar också ökade kostnader för lön – eftersom partiet vill införa sex timmars arbetsdags med bibehållen lön.

– Det kostar pengar när personal är sjukskrivna också, då blir det ökade kostnader för vikarie. Allt fler anställda vittnar om en stressig arbetssituation och därför måste vi agera med flera förslag, säger Lisbeth Bengtsson (S).

– Visar en kommun att man gör satsningar för att förbättra arbetsmiljön så vill fler söka sig till den kommunen, säger Johan Bohman.

– Vi vet att detta förslag är något som många av våra medlemmar verkligen sett fram emot och som de är väl värda, säger Robert Modig, från Kommunal.