Fler ungdomar får åka sommarbuss

Blekinge Artikeln publicerades
Nu kan skolbarn och ungdomar åka kollektivt även om det är utanför linjelagt område.
Nu kan skolbarn och ungdomar åka kollektivt även om det är utanför linjelagt område.

Rättvisare när alla ungdomar får samma möjlighet till gratis buss i sommar.

Under fredagen drar Blekingetrafikens sommartrafik igång. Då börjar det vanliga sommarkortet att gälla och även de kort som ger länets skolungdomar gratis kollektivtrafik under sommarmånaderna.

Satsningen blev möjlig genom ett regeringsbeslut om gratis kollektivtrafik under sommaren för barn och unga, där 5,6 av 350 miljoner kronor landade i Blekinge.

Fram till nyligen har det dock funnits några vita fläckar på kartan, där barn inte har fått åka gratis på grund av att de bor på platser dit den vanliga kollektivtrafiken inte går.

Nu har regionens trafiknämnd beslutat att sommarkortet även ska gälla i den så kallade öppna närtrafiken, så att de som bor på landsbygden också får ta del av de förmåner som andra ungdomar får.

– Fria resor för unga i kollektivtrafiken är kanonbra. Jag har fått en del samtal från besvikna ungdomar som bor utanför den linjelagda kollektivtrafiken och därmed inte omfattats av erbjudandet. Detta känns så klart inte bra, säger Magnus Johansson, ordförande i trafiknämnden i ett pressmeddelande.

– Därför har vi i trafiknämnden beslutat att det sommarkort ungdomar i målgruppen får även ska gälla på öppen närtrafik. Därmed får ungdomar på landsbygden samma möjligheter och det känns viktigt och rättvist.

Öppen närtrafiken är transporter som Blekingetrafiken erbjuder på platser där det inte finns några bussförbindelser. Adressen som man ska åka till eller från måste ligga minst en kilometer från en hållplats eller trafikeras med högst två dubbelturer mellan klockan 9-17.