Flygkrasch utreds som brott

Ronneby Artikeln publicerades
Polisen misstänker att piloten avsiktligt kraschade planet.
Foto: Marcus Johansson
Polisen misstänker att piloten avsiktligt kraschade planet.

Polisen misstänker att den omkomne piloten kraschade avsiktligt med det enmotoriga flygplanet i centrala Ronneby i lördags.

Det var 15.30 på lördagseftermiddagen som larmet kom om att flygplan störtat mitt i villaområdet Lugnet i centrala Ronneby.

Det var ett enmotorigt flygplan som enligt vittnen kom in på låg höjd, och sen plötsligt vek av mot marken. Planet störtade vid uppfarten till en villa, tio meter från huset.

Den 41-årige piloten omkom vid kraschen.

Planet började brinna vid kraschen och det fanns risk för att branden skulle sprida sig till en båt som låg upplagd på tomten. Men räddningstjänsten kunde släcka ganska snabbt.

En person befann sig i huset, och polisen rubricerar det som det misstänkta brottet framkallande av fara för annan.

Med tanke på omständigheterna misstänker polisen att kraschen var avsiktlig och att piloten begick självmord.

Trots att piloten avled vid kraschen gör man en brottsutredning för att klarlägga händelseförlopp och orsaker.

– Det är vi skyldiga att göra trots att den misstänkte är avliden. Det finns målsägande i ärendet vars sak måste utredas, säger Evelina Olsson, pressinformatör vid polisregion Syd.

Flygplanet var ett enmotorigt flygplan av typen Diamond DA20 och tillhörde Blekinge flygklubb.

Piloten var medlem i klubben, och under söndagseftermiddagen höll flygklubben en samling för de medlemmar som kände behov av det. Där hade de också möjlighet att tala med krisbearbetare.

Ronneby kommuns krisbearbetningsteam kan nås via kommunens växel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.