Förbud mot böneutrop avslogs – ”Utgör inte störningar”

Karlskrona Artikeln publicerades
Minareten i Kungsmarken.
Foto: Mattias Mattisson
Minareten i Kungsmarken.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill införa ett förbud mot böneutrop i Karlskrona.

Men deras motioner avslogs under dagens sammanträde i nämnden.

”Förvaltningen är av den uppfattningen att ett eventuellt förfarande med förbud enligt motionärens förslag ska vila på gemensamma grunder i Sverige och inte på enskilda beslut av en kommun”, skriver drift– och serviceförvaltningens chef Per Jonsson i ett svar.

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har lämnat in en motion om att Karlskrona kommun ska införa ett förbud mot böneutrop – något som partierna vill ska stå i kommunens lokala ordningsstadgar.

”Böneutrop på offentlig plats och på främmande språk är inte en del av det svenska samhället. Dessa böneutrop är inte bara en kallelse till bön utan även en förskingring av andra religioner.”, skriver SD i sin motion.

Under tisdagens sammanträde i drift– och servicenämnden valde en majoritet av politikerna att avslå förslaget från SD och KD.

Tanken var att frågan skulle avgöras på nämndens möte i september – men då återremitterades den – eftersom kommunens jurister skulle undersöka om det är lagligt rent juridiskt för en kommunen att införa ett sådant förbud.

”En förutsättning för att en kommun ska få meddela en lokal ordningsföreskrift är att den behövs för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. De skäl som motionären anfört som grund för införandet av föreskriften utgör inte störningar eller olägenheter av den allmänna ordningen i den mening som avses i ordningslagen.”, skriver förvaltningen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.