Frukost med Blue Science park

Karlskrona Artikeln publicerades
Brödbullar med skinka och ost, kaffe och te.
Foto:Jan Hinderson
Brödbullar med skinka och ost, kaffe och te.

– Kundmöte är en utmärkt ursäkt för att utebli, säger Magnus Forsbrand i Blue Science park när han samlar e-hälso- och IT-företagen till frukostmöte.

Men så värst många kundmöten var inte inbokade just den här morgonen, så det blir lagom fullt runt tre stora bord i BBI:s lokaler.

Med Camilla Sjögren, som cyklade om mig i uppförsbacken till Gräsvik, talar jag bokcirklar, Bibliotekets vänner, Bok och hav.

Sen för samtalet vid bordet över till dialekter; vi inflyttade är överens om att för våra öron låter blekingska rätt lika över hela länet, förutom i Sölvesborgstrakten förstås.

Sen pratar vi Torhamnstraktens förtjänster, restaurangsatsningen i Sandhamn och en kille berättar om njutningen i att åka motorcykel längs kustvägen - med bra fikamöjligheter både i Torhamn och Kristianopel.

När den mingelmjuka inledningen är avklarad tar Magnus Forsbrand ordet och konstaterar att de nu är uppe i 65 medlemmar i Blue Science park.

Sen följer några företagspresentationer:

Sownder, som bygger på forskning inom BTH där man gjort en algoritm för att planera operationer, Den testas skarpt på Danderyds sjukhus, och ger 20-30 procent bättre resursanvändning.

– Vi har också börjat titta på hur systemet kan användas i personalplanering. Om en person slutar, hur påverkar det effektiviteten? Det kanske inte ger något extra att ha kvar just den tjänsten. Då slipper man nyanställa.

Ulrica Löfdahl på Ecolyx talar om hållbara resor - och på sikt även virtuella resor.

Hon får frågan om det finns några ekologiska resmål i Blekinge?

– Eriksberg kanske. Vi ska titta på det. I september börjar vi med Kina, och då handlar det både om resor dit och resor hit.

Oskar Frånberg på Oxelerate visar syrgasmasker. De skulle fungera bra när man tränar KOL-patienter, men det är svårt att komma in i vården. Därför har de istället inriktat sig på elitidrottare.

Inte heller det är utan komplikationer. När finska skidlandslaget använde maskerna på träning, anklagade det norska dem för dopning.

– Internationella dopningskommissionen granskade frågan, och bestämde att syrgas inte är dopning. Men de ska naturligtvis inte använda dem på tävling, utan bara på träning.

Det stora säkerhetsföretaget Trusec håller på att etableras i Karlskrona för att det finns kompetens i trakten, inte minst genom BTHs IT-säkerhetsutbildningar.

Mikael Lagerström, som än så länge är den ende anställde i Karlskrona, berättade att de söker fler.

Avslutningsvis visade han ett avskräckande exempel på att man inte ska använda admin som lösenord till sitt kameraövervakningssystem, särskilt inte om man satt en kamera ovanför kassaskåpet så att man kan se kombinationen när det öppnas.