Får kritik – gravid tvingades föda hemma

Blekinge Artikeln publicerades
Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en läkare och en sjuksköterska efter att en gravid kvinna skickats hem med smärtor och sedan fött hem.
Foto: Andreas Blomlöf
Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en läkare och en sjuksköterska efter att en gravid kvinna skickats hem med smärtor och sedan fött hem.

En enkel undersökning och några frågor hade sannolikt gjort att en kvinna sluppit föda sitt barn hemma. Det skriver Ivo i ett beslut som riktar kritik mot en läkare och sjuksköterska på kvinnokliniken i Karlskrona.

Ett par som är boende i Blekinge väntade i våras sitt första barn och kvinnan var gravid i 27:e veckan.

Redan på morgonen den aktuella dagen var kvinnan i kontakt med förlossningsavdelningen och uppgav att en molande värk förvärrats över helgen. Barnmorskan som tog emot samtalet trodde att smärtan kunde bero på patientens tidigare foglossning och kvinnan fick råd om vila och smärtlindring.

På eftermiddagen samma dag ringde patienten igen och sa att vila och smärtlindring inte hjälpt. Hon var då välkommen på kontroll.

Vid besöket gjordes bland annat fosterljudsövervakning och en undersökning av livmodertappen. Vid den tidpunkten fanns inga tydliga tecken på att värkarbetet hade startat. Undersökningen klargjorde inte orsaken till smärtan men det fanns misstankar om urinvägsinfektion.

Den undersökande läkaren ordinerade värkhämmande läkemedel samt smärtlindring och skrev att patienten eventuellt kunde åka hem senare. Därefter skedde ett jourbyte bland läkarna.

Effekten av det värkhämmande läkemedlet och smärtlindringen uteblev. Trots det fattade en ny läkare beslut om att skicka hem patienten och ingen ny undersökning gjordes.

På väg hem kontaktade kvinnans sambo förlossningsavdelningen två gånger och berättade att sambon kräkts och fått vaginala blödningar. De uppmanas att fortsätta hem, trots att smärtan blivit värre och att det kändes som krystvärkar.

Väl hemma hjälpte kvinnans sambo henne in i bostaden. På bara ett par minuter går sedan vattnet och barnet kommer.

I sin anmälan skriver kvinnan hur hon ringer SOS med mobilen och med andra handen trycker på barnets bröstkorg för att hålla igång andningen. Paret ska sedan ha väntat i 15-20 minuter innan ambulanspersonal kom och kunde stabilisera andningen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver i sitt beslut att kvinnokliniken misslyckats med en grundläggande uppgift för förlossningsvården – att skilja på värkarbete och foglossning.

Åtgärderna som den första läkaren gjorde bedöms som tillräckliga, medan den andre läkarens beslut och telefonrådgivningen bedöms som bristfällig. Ivo påpekar också att smärta och blödning är allvarliga symptom i ett tidigt skede i graviditeten.