Hård koll på livsfarliga spjut

Karlskrona Artikeln publicerades
Göran Olofsson parkchef i Karlskrona kommun.
Foto:Mattias Mattisson
Göran Olofsson parkchef i Karlskrona kommun.

Larmen om livsfarliga spjut på badplatser har ökat de senaste åren i Sverige.

Inför sommaren kommer kommunens personal i Karlskrona hålla ett extra öga på detta.

De senaste åren har personer gjort livsfarliga fynd vid badplatser runt om i landet. Det kan handla om nerstoppade järnrör eller vässade träspett under vattenytan.

Fynden har även gjorts i Blekinge, bland annat hittades ett träspjut stående i vattnet vid badplatsen i Skönstavik och ett spjut vid en badplats som ligger vid Åkrokens camping i Mörrum 2015.

– Mellan den 15 maj till 15 september har vi personal från kommunen som inspektera samtliga kommunala badplatser varje dag. Efter larmen om spjut eller spett på badplatser runt om i landet så tittar vi efter det varje dag. Sedan har vi en checklista som personalen går efter. Det handlar bland annat om att se över bryggor och säkerhetsutrustning, säger Göran Olofsson, parkchef i Karlskrona kommun.

Den 15 maj öppnar kommunens 32 badplatser.

– Då har vi lagt i alla flytbryggor, gått igenom säkerheten och dykare har letat efter främmande föremål på botten vid varje badplats. Karlskrona är en badstad och vi lägger stor vikt vid hög säkerhet på badplatserna, säger Göran Olofsson.

Som Sydöstran tidigare skrivit om har Karlskrona kommun som mål att bli en vattensäker kommun 2017. För att uppnå målet måste kommunen klara av sex kriterier.

Kommunen uppfyller nästa alla kriterier – men måste bli bättre på information och därför ska det sättas upp nya informationstavlor på samtliga 32 kommunala badplatser.