Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insatsen hyllas: ”Bra vi kan hjälpa det civila samhället”

I början av maj övade räddningstjänsten och Försvarsmakten bekämpning av bränder från luften.
Under torsdagen var det skarpt läge vid skogsbranden norr om Svängsta.
Svängsta • Publicerad 1 juni 2018
Helikopter 14 under övningen i början av maj tillsammans med räddningstjänsten.
Helikopter 14 under övningen i början av maj tillsammans med räddningstjänsten.Foto: Mattias Mattisson

– Fantastisk insats, det var otroligt effektivt, sa Joakim Åberg, räddningsledare på plats under morgontimmens slut.

– Samarbetet mellan räddningstjänst, försvaret och länsstyrelsen har fungerat mycket bra. Även en bandvagn från Gränslös Samverkan bidrog starkt till att ringa in branden – och förstås brandflyget, sa Simon Älgne, stabschef vid räddningstjänsten i västra Blekinge, till Sydöstran under torsdagskvällen.

Annons

Den 2 maj 2018 övade räddningstjänsten tillsammans med Försvarsmakten hur de kan samverka på ett bra sätt vid en skogsbrand.

Knappt fyra veckor senare sattes samarbetet på prov då var skarpt läge vid en skogsbrand norr om Svängsta – där uppemot nio hektar brann.

– Det var jätteviktigt att vi utbildades ihop med Försvarsmakten. Samverkan fungerade bra i går och alla visste var de skulle vända sig, säger Anna Henningsson, räddningschef i östra Blekinge, som höll i utbildningen i början av maj.

Branden norr om Svängsta startade strax efter klockan 11 i torsdags och vid 13-tiden begärde räddningstjänsten hjälp från Försvarsmakten.

– De var snabbt på plats enligt räddningsledaren och vattenbombning från luften är mycket värdefullt, säger Anna Henningsson.

Räddningstjänsten i östra och västra Blekinge har möte med Försvarsmakten och länsstyrelsen varje dag med tanke på den stora brandrisken i länet.

– Då har vi koll på hur mycket resurser Försvarsmakten har om de behöver hjälpa oss, säger Anna Henningsson.

Utöver helikopter var det 40 soldater på plats vid branden från Försvarsmakten och hjälpte till med släckningsarbetet.

– Vi har alltid en beredskap att rycka in vid en sådan händelse. Det är bra att vi kan hjälpa det civila samhället och vi skickade dit så mycket folk vi kunde utan att äventyra säkerheten på flygplatsen. Samverkan med räddningstjänsten fungerade bra, säger Jerry Lindbergh kommunikationschef på F17.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons