Nyheter

”Kan bli 500 nya jobb i Blekinge”

Blekinge Artikeln publicerades
Sweden Rock Festival drar många tusentals besökare till Blekinge varje år. Nu behövs det fler stora evenemang för att utveckla besöksnäringen i länet.
Foto: Mattias Mattisson
Sweden Rock Festival drar många tusentals besökare till Blekinge varje år. Nu behövs det fler stora evenemang för att utveckla besöksnäringen i länet.

Potentialen inom besöksnäringen i Blekinge är enorm.

Inom en tioårsperiod spås cirka 500 nya jobb kunna skapas.

Om några månader kommer gräsfälten i Norje att fyllas med svartklädda rockare som längtat ett helt år på att få se Kiss, Amon Amarth eller ZZ Top. I Karlskrona står turister på kö för att ta en titt på ubåten HMS Neptun.

Besöksmål finns det gott om i Blekinge men samtidigt finns det en stor potential för utveckling. Nu har länsstyrelsen presenterat en unik och djuplodande analys av besöksnäringen i Blekinge.

Lena Stävmo från länsstyrelsen menar att rapporten blir ett viktigt redskap för att utveckla besöksnäringen i Blekinge.
Foto: Mattias Mattisson
Lena Stävmo från länsstyrelsen menar att rapporten blir ett viktigt redskap för att utveckla besöksnäringen i Blekinge.

– Det har varit ett omfattande arbete att leta reda på och identifiera alla de företag och organisationer som finns inom besöksnäringen i länet. Resultatet är en mycket detaljerad bild av vilka aktörer som finns och var det finns utrymme för samarbeten och utveckling, säger Lena Stävmo, utvecklingsstrateg regional tillväxt på länsstyrelsen.

Hon säger att besöksnäringen i Blekinge är underutvecklad jämfört med många andra län vid kusten. En stor anledning är de många militäranläggningar som begränsar, men även att det har saknats fokus på turismen.

– Sverige är ett industrialiserat land där mycket jobb har lagts på att utveckla industrin. Några liknande insatser har inte funnits för besöksnäringen. Därför finns det mycket att göra nu.

Under en pressträff på måndagsförmiddagen presenterades kartläggningen. Vid en första anblick är det mycket att ta in. Den digra rapporten är fokuserad på aktörerna inom besöksnäringen, vilka är uppdelad i en rad olika undergrupper.

Inom den primära besöksnäringen finns till exempel de som är attraherande, stora evenemang och liknande som drar mycket besökare. Det finns även de med en välutvecklad besöksbas, så som en populär restaurang eller butik. Till det kommer all service som krävs för att allt ska fungera, transport, boende och liknande.

Allt som allt har man identifierat 756 aktörer som sysselsätter omkring 1 060 personer, många av dem är små företag med ett fåtal anställda. Adderas även jobbtillfällen som skapas inom service till besöksnäringen blir antalet årsarbeten 2 500 till 3 000.

Magnus Broomé från Pointzero har varit med och tagit fram rapporten.
Foto: Mattias Mattisson
Magnus Broomé från Pointzero har varit med och tagit fram rapporten.

– Vi beräknar att det finns möjlighet för ytterligare cirka 500 jobbtillfällen inom en tioårsperiod i Blekinge, säger Magnus Broomé från Pointzero AB som varit med och tagit fram rapporten.

Han visar ett antal grafer som ger en detaljerad bild av inom vilka områden de 756 aktörerna är aktiva, var de finns i länet och i hur stor utsträckning de samarbetar med andra företag och organisationer.

– Den här informationen ska nu användas av kommunerna och regionen för att hitta nya utvecklingsområden. Med hjälp av den här informationen kan de som jobbar med besöksnäringen själva laborera och hitta samarbeten över kommungränserna, säger Lena Stävmo.

Man konstaterar att Blekinge är i behov av fler större evenemang och temasatsningar som kan dra mycket besökare till länet. Det i sin tur leder till många positiva effekter i form av jobbtillfällen och ökade intäkter. Man tänker sig också riktade utbildningsinsatser för olika typer av företagare.

– Med hjälp av rapporten kan man till exempel hitta företag där det finns utvecklingspotential, evenemang som kan växa och liknande.

– Ett 30-tal personer inom kommunerna och regionen har varit med i arbetet med att ta fram rapporten så det finns många som är insatta och som är redo att jobba vidare för att något faktiskt ska hända, säger Lena Stävmo.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.