Karlskrona i toppen av ”Sveriges vackraste städer”

Karlskrona Artikeln publicerades
Vy över Stumholmen i Karlskrona där Marinmuseum finns.
Foto:Mattias Mattisson
Vy över Stumholmen i Karlskrona där Marinmuseum finns.

Karlskrona hamnar i topp när Sveriges vackraste städer har röstats fram av Arkitekturupprorets medlemmar.

Det är föreningen Arkitekturupproret och deras över 28 000 medlemmar som har arrangerat tävlingen "Sveriges vackraste stad". Sedan i början av året har medlemmarna kunnat rösta fram den stad de tycker är vackrast.

Nu är omröstningen avgjord och det står klart att Sveriges vackraste stad är Sundsvall som fick 1 912 av 10 145 röster. Motiveringen lyder bland annat: "De fattigare städerna längre norrut återuppbyggdes i trä, men i Sundsvall valde träpatronerna att anlita de bästa arkitekterna från Stockholm och återuppbyggde sin stad i sten. Den intressanta stenstaden är relativt okänd för många svenskar då Sundsvall inte är ett vanligt turistmål."

Karlskrona hamnar på plats nummer fyra med 470 röster.

Karlskronas motivering lyder såhär: "Karlskrona är ett utomordentligt fint exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona sägs vara den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Stadskärnan klarade dessutom rivningshysterin ganska bra och har sin idylliska skärgård som en särskild turistattraktion.

Karlskronas minus är alla stilkrockar där enorma lådor ofta har smällts upp på fel plats. Där det tidigare låg pittoreska trähus hittar du ofta tråkiga lägenhetskomplex idag och rivningarna av historisk bebyggelse har fortsatt på 2010-talet."

Lista

Här är Sveriges 10 vackraste städer

1. Sundsvall

2. Visby

3. Lund

4. Karlskrona

5. Ystad

6. Varberg

7. Kalmar

8. Norrköping

9. Vadstena

10. Nora

Visa mer...