Kommunen nöjd - trots nota på 300 miljoner

Karlskrona Artikeln publicerades
Här är ett fotomontage på den nya arenan som ska stå klar hösten 2018.
Här är ett fotomontage på den nya arenan som ska stå klar hösten 2018.

Under 25 år kommer Karlskrona kommun att betala 302 miljoner kronor i hyra för den nya eventarenan. ……Enligt Patrik Hansson hade kommunen inte kunnat bygga en liknande arena på egen hand.

– Nu när jag sett hur den nya arenan kommer att bli är jag övertygad om att vi inte hade kunna byggt något liknande för den investeringsram vi hade på 100 miljoner kronor. Vi får väldigt mycket för pengarna och är nöjda med upplägget, säger Patrik Hansson kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

I flera år har frågan om en ny arena i Karlskrona diskuterats och under fredagen var det dags för startskottet av den nya eventarenan som Brinova bygger, på den plats där Östersjöhallen ligger i dag. Enligt tidsplanen ska arenan vara klar hösten 2018.

Fastighetsbolaget köpte fastigheten för tio miljoner kronor och kommunen ska varje år betala Brinova 12,1 miljoner kronor i hyra. Hyreskontraktet gäller i 25 år och är därmed värt 302,5 miljoner kronor. Som Sydöstran tidigare skrivit har kritiska röster höjts mot att hyran är för hög.

Brinovas vd Per Johansson köper inte den kritiken.

– Det här är en jättestor investering för oss och det är en bra lösning för alla inblandade. Kommunen får mycket för pengarna och jag tycker att lösningen är bra för skattebetalarna. Jag tycker att hyran är relevant, säger Per Johansson.

Karlskrona kommun äger namnrättigheterna i den nya arenan och där kan man göra en mångmiljonvinst.

När det gäller jämförelsen med ABB Arena Karlskrona får kommunen en miljon kronor per år av företaget för namnet på arenan. Tillsvidare blir arbetsnamnet Karlskrona nya arena.

Brinova kommer att stå för driften av anläggningen.

– Det är ju viktigt att kolla på vilka kostnader som kommunen slipper genom att inte bygga arenan själva. Det finns ju flera fördelar. Vi slipper ansvaret för både underhåll och behöver inte låna pengar. Vi behöver vi låneutrymme för att kunna investera i skolan, i lss–boende, bostäder och kulturhus, säger Patrik Hansson.

För kommunens och Brinovas företrädare var det ett stort ögonblick när startskottet för rivningen inleddes under fredagen.

– Det är nästan så man får nypa sig i armen. Vi har börjat riva invändigt och på onsdag kommer grävskopan för att riva på utsidan, säger projektledare Martin Wallin.

– Det har varit en lång process och det känns bra att vi äntligen är i gång, säger Patrik Hansson.