Kommunens blommor är på väg ut

Karlskrona Artikeln publicerades

I år blir det eldigt i krukor och rabatter. Växter i varmt gult, orange, laxrosa och rött, en del rött med svart inslag, ska avlösa varandra med start redan inför påsk.

– Det har varit en bra vår i år. Vi hade nästan kunnat få ut blommorna förra veckan och det blir tidigare än förra året, säger landskapsingenjör Ingrid Svensson som styr Karlskronas prydnadsväxter.
I tisdags levererades de första blommorna till stadsträdgården vid Oscarsvärn och på onsdagen började parkarbetarna plantera i de stora krukorna. På ställningar väntade penséer i olika färger, rosa och vita förgätmigej och gulröda, väldoftande gyllenlack. De ska ut i krukor och rabatter.

"Rätta färgerna"
Tulpanerna finns redan i förberedda krukor. Det finns två generationer tulpaner som avlöser varandra i krukorna.
– Allmänheten gillar blommorna och gensvaret är särskilt stort för vårblommorna, säger Ingrid Svensson.
Inför sommaren handlar det inte om nya sorter.
– Nytt är att vi sätter en del pelargoner. De har de rätta färgerna. Pelargoner är annars inte så bra för offentlig plantering som de är i privata krukor. De kräver arbete med att hålla efter blad och så måste man klippa bort blommorna så att de kommer igen.

Återanvända krukor
Karlskrona köper alla prydnadsväxter färdigdrivna. Det finns inga stadsdrivhus längre. Alla växter är svenskodlade. Krukorna återanvänds. Arbetet ska vara rationellt.
– Jag planerar utifrån kataloger och sätter ihop bilder. Den tid finns inte längre när jag kunde måla fram kombinationerna, säger Ingrid Svensson.
– Men det är roligt och sedan är det roligt att se hur det blir.

Så tar Ingrid Svensson handskarna och börjar plantera penséer i jättekrukor. Säsongsarbetarna har inte kommit än så det är tre personer som ska fylla alla på två dagar. Till påsk ska krukorna vara på plats i hela stan.