Konflikt kring ny hall – stängd i flera månader

Lyckeby Artikeln publicerades
Nya idrottshallen i Vedeby.
Foto: Mattias Mattisson
Nya idrottshallen i Vedeby.

Den nya Vedebyhallen kommer inte tas i bruk på flera månader.

Orsaken är en konflikt som blossat upp mellan kommunen och entreprenören.

– Det är osäkert när vi kan använda hallen. Den här processen kan ta flera månader, säger Ronald Ringtun, projektledare på Karlskrona kommun.

Den 18 december genomfördes en besiktning av den nya idrottshallen i Vedeby på uppdrag av den blivande ägaren Karlskrona kommun.

Besiktningen blev underkänd – eftersom det var för hög fukthalt i bottenplattan.

Nu har Dynacon som byggt hallen begärt en överbesiktning – eftersom de menar att anmärkningen inte borde leda till ett underkännande.

– De har ifrågasatt resultatet av besiktningen. De har begärt en överbesiktning som betyder att en oberoende besiktningsfirma ska granska den utförda besiktningen. Det ska vara en firma som varken kommunen eller Dynacon använt tidigare, säger Ronald Ringtun.

Skulle Karlskrona kommun få rätt i överbesiktningen kan de kräva Dynacon på vite – enligt en skrivelse i förfrågningsunderlaget.

– Vi hade planerat att verksamheten skulle flytta in efter årsskiftet. Processen har skadat kommunens verksamheter och det tycker vi är tråkigt, säger Ronald Ringtun.

Men kan det vara så att besiktningen är fel?

– Nej, inte enligt den utsedde besiktningsmannen. Besiktningen visar på för hög fukthalt i bottenplattan och det krävs kostsamma åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Om man ska förklara enkelt så har de har lagt på mattan innan det var tillräckligt torrt.

Enligt uppgifter till Sydöstran har kommunen och Dynacon diskuterat en lösning att kommunen kunde ta över hallen med en åtgärdsplan från entreprenören.

– Vi vill vara säkra på att allt är åtgärdat innan vi tar över hallen. För hög fukthalt i betongen vid tätskiktsarbete kan få stora konsekvenser även efter 10-15 år, säger Ronald Ringtun.

Karlskrona kommun har avsatt 22 miljoner kronor för den nya idrottshallen i Vedeby.

Huvudplanen var att föreningar och skolverksamheten skulle kunna nyttja hallen i januari 2018.