Deras gårdsbutik prisas

Karlskrona Artikeln publicerades
Tändkulepristagarna Isabelle och Markus med sönerna Loa och Ian.
Foto:Ingemar Lönnbom
Tändkulepristagarna Isabelle och Markus med sönerna Loa och Ian.

Det unga entreprenör- och lantbrukarparet Markus och Isabelle Karlström i Kråkerum utanför Jämjö blir de sjunde mottagarna av Årets Tändkula.

Priset kommer att delas ut på den numera traditionella bruksmiljödagen i Björkeryd den 10 juni, och med kommundirektör Carl Martin Lanér som förrättare.

Markus och Isabelle Karlström, 34 respektive 29 år, driver vid sidan om Isabelles ordinarie jobb på BTH bland annat lammproduktion, har dessutom höns och ankor – och egen gårdsbutik med ett hela tiden växande sortiment. Dessutom inkluderar gården en maskinstation, och verksamheten är just nu också inne i ett expansivt skede, om än hotad av den nya E-22:an, som är tänkt att dras alldeles i närheten av gården och den arrenderade marken.

Årets Tändkula har delats ut sedan 2011, på Bruksmiljödagen, och syftet med priset är att stimulera unga människor att satsa på eget företagande på landsbygden, i antingen Karlskrona eller Ronneby.

Björkeryd, mellan Nättraby och Fridlevstad, och för övrigt alldeles på gränsen mellan Karlskrona och Ronneby, är platsen för en helt unik bruksmiljö "anno då", omsorgsfullt uppbyggd av bröderna Mats och Anders Fagerström. Den årliga bruksmiljödagen har blivit en riktig folkfest; tusentals besökare dras den här dagen till gamla redskap, fordon och maskiner i en miljö som kanske allra mest doftar 1950-tal, med tändkulemotorerna hela tiden tuffande i bakgrunden, och med många lokala hantverkare, matproducenter och kulturarbetare på plats.