Krismöte i dag – flera tuffa besparingar väntar

Karlskrona Artikeln publicerades
Börje Dovstad (L), Magnus Larsson (C) och Sandra Bizzozero (S) samlas i dag när det är extra kommunstyrelse.
Foto: Mattias Mattisson
Börje Dovstad (L), Magnus Larsson (C) och Sandra Bizzozero (S) samlas i dag när det är extra kommunstyrelse.

I dag samlas Karlskronas ledande politiker för ett extra möte.

På dagordningen står den ekonomiska situationen i kommunen – där flera nämnder står inför nya besparingar.

Innan sommaren redovisade flera nämnder i Karlskrona kommun ett underskott och då beslutade kommunstyrelsen att ha ett extra möte den 13 augusti.

I eftermiddag när kommunstyrelsen samlas ska de aktuella nämndernas ekonomi och åtgärdsplaner presenteras.

Enligt uppgifter till Sydöstran kommer kommundirektören få ett uppdrag att ta fram en plan hur samtliga nämnder ska redovisa ett nollresultat vid årsskiftet.

Som Sydöstran berättade i fredags ska kunskapsnämnden i Karlskrona spara pengar. Enligt riskbedömningen från kunskapsförvaltningen kan åtgärderna skapa en ökad arbetsbelastning på pedagoger och skolledning. Eftersom det blir färre vikarie och att alla tjänster inte ska tillsättas.

Värst är det för socialnämnden som förväntas gå minus 46 miljoner kronor för 2019 – nämnden arbetar med flera handlingsplaner för att få en budget i balans.

När det gäller drift– och servicenämnden ska de plocka ut sin ekonomiska reserv för att rädda bokslutet och enligt uppgifter ska samtliga vakanser inte tillsättas under året.

Inom funktionsstödsnämnden ska samtliga transporter ses över för att spara pengar – det kan handla om de boendes resor till skolan.

Enligt åtgärdsförslaget kan arbetsmarknadsnämnden rädda sin ekonomin genom att minska på personalstyrkan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.