Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kunskap blir vapen mot trakasserier

Metoo väckte något i Sverige. För att inte förlora moment i rörelsen mot trakasserier pågår nu en utbildningsturné under namnet Backa på skolor runt om i landet. Under tisdagen kommer initiativet till Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 20 november 2018
#metoo-kampanjen på sociala medier, där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp, fick stort genomslag under förra hösten.
#metoo-kampanjen på sociala medier, där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp, fick stort genomslag under förra hösten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra hösten präglades av en rad upprop mot sexuella kränkningar inom flera yrkesgrupper. Det tog start i Hollywood och spred sig sedan snabbt till resten av världen, ofta på sociala medier under hashtagen Metoo (jag också).

Målet var att få till en bestående förändring och väcka en tanke hos främst män om hur de talar om och med kvinnor i vardagen.

Annons

Ett av alla förändringsarbeten är Backa-initiativet, för en skola fri från sexuella kränkningar. Det genomförs på över 300 skolor runt om i landet som ett samarbete mellan Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Sveriges elevråd SVEA, Sveriges Skolledarförbund samt Lärarförbundet Skolledare.

Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer.
Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer.Foto: Pressbild

– Jag är förhoppningsfull och glad att Backa nu är igång. Om Backa kan vara startskottet för ett tryggare skolklimat i Karlskrona, är det början på något mycket större. Backas mål är en svensk skola fri från sexuella kränkningar, där alla elever kan fokusera på utbildning och utveckling, säger Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer och talesperson för Backa - initiativet.

På tisdag kommer Backa-initiativet till Karlskrona, då ett antal elever och skolpersonal från högstadiet och gymnasiet tillsammans ska jobba i workshopformat för att gemensamt kunna motverka och hantera sexuella kränkningar i skolmiljön.

En av de som ska delta är Lotta Carlsson, biträdande rektor på LKC. Med sig har hon fem representanter från elevrådet.

– Vi kommer att gå in förutsättningslöst i den här utbildningen och hoppas att vi kommer att få med oss användbara verktyg att använda i det framtida arbetet runt de här frågorna, säger hon.

Hon menar att Metoo har fått effekter som märks i skolan. Värdegrundsarbetet har länge varit en del av vardagen, men nu har fler elever blivit uppmärksamma på beteende och uttalanden som inte är okej.

– Till exempel får vi snabbt veta om någon blir kallad för ett könsord, så att vi kan agera. Vi är tydliga genom att första varna och sedan förklara att ett fortsatt beteende kan få rättsliga konsekvenser.

– Samtidigt finns det förstås ett stort mörkertal, med allt som sägs och görs på sociala media som är svårare att komma åt.

Backa-turnén pågår under två månader och slutresultatet ska vara att de skolor som deltar tar fram konkreta handlingsplaner som är utvecklade av både elever och skolledare.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons