Kvinnojouren kräver porrfilter på kommunens skolor

Karlskrona Artikeln publicerades
Kvinnojouren i Karlskrona bjuder in till föreläsning om porrens skadeverkningar och kräver porrfilter på kommunens datorer.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Kvinnojouren i Karlskrona bjuder in till föreläsning om porrens skadeverkningar och kräver porrfilter på kommunens datorer.

Kvinnojouren i Karlskrona uppmanar nu politiker och rektorer inom Karlskrona kommun att införa porrfilter på kommunens skolor och andra platser där barn och unga vistas.

I dag har nästan hälften av alla Sveriges kommuner infört porrfilter på sina skolor, men inte Karlskrona kommun. Det skriver Kvinnojouren Karlskronas verksamhetsansvarig Ulrika Bodin i ett pressmeddelande.

Kvinnojouren reagerar nu och bjuder därför in politiker, yrkesverksamma inom socialtjänst, skola, polis, rättsväsende, hälso- och sjukvård, kvinnojourer samt föräldrar till en föreläsning för att uppmärksamma porrens skadeverkningar.

Syftet med föreläsningen är också att ta upp ämnen som sexualiserat våld och våldsporr, samt uppmärksamma vikten av porrfilter på kommunens allmänna datorer.

”Barn har rätt att skyddas från porr och det är avgörande att begränsa porren för att förhindra övergrepp och sexistiska attityder. Vi vet även att barn pratar med varandra om porr men ingen berättar för föräldrar eller andra vuxna om sin porrkonsumtion”, skriver Kvinnojouren Karlskrona i sitt pressmeddelande.

Kvinnojouren vill att ansvariga politiker och rektorer tar sitt ansvar och inför porrfilter på datorer i miljöer där barn och ungdomar vistas.

”Studier visar att det ofta är i skolan som barn och unga för första gången exponeras för pornografi, frivilligt eller ofrivilligt och det är även i skolan killar för första gången begår ofredande och sexuella övergrepp. Det finns skyddslagar och åldersgräns för barn när det gäller tobak, alkohol och spel, men när det gäller barns tillgång till porr så är tillgängligheten obegränsad”, skriver man vidare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.