Lisa och Carina satsar mot Tjejmilen

Karlskrona Artikeln publicerades

Första stegen är tagna till Tjejmilen.

Nu återstår bara några detaljer för Lisa Claesson och Carina Gyllberg.

Som att hitta hål i kalendern och tid att träna.

Detaljer? Pyttsan, skrattar småbarnsmamman Lisa. För henne är det ju bristen på tid som kommer att bli en av de största utmaningarna i hennes nya och hälsosammare liv.

Hon och kollegorna på akuten lägger visserligen schemat själva, men tillvaron blir inte alltid som man planerat. Barn ska hämtas och lämnas. Och minst när man behöver det utbryter vinterkräksjukepesten ut.

Första hemläxan Lisa får av löparcoachen Anna Johansson är att göra ett nytt hemmaschema varje vecka.

I det ska Lisa skriva upp allt hon ska göra den kommande veckan, prioritera bort det som inte är måsten och avsätta tid för träning.

Minst ett tillfälle i veckan såhär före jul och sedan en träningsdag till.

Det är bättre att börja på en lägre ambitionsnivå och höja allteftersom, säger Anna och påpekar att även om det inte blir så lång stund i spåret som Lisa tänkt, så är minuterna som blev av bättre än ingen träning alls.
– Det är bara att komma igen nästa vecka.

Och det går att vara kreativ, till exempel genom att utnyttja transportsträckorna till jobbet eller jaga de små tidshålen som uppstår.
– Ta trapporna, ställ bilen ett kvarter bort eller gå en runda på lunchrasten, tipsar Anna.

Vitsen med att binda upp tiden man ska träna är lite som att skriva ett kontrakt med sig själv. Händer det sedan att kontraktet bryts upprepade gånger, kanske man kan skönja ett mönster. Till exempel att man inte orkar ge sig ut för att man inte hinner äta mellan jobb och träning.
– Då kan man jobba på att hitta smarta lösningar på det problemet, säger Anna.

Till Carina Gyllberg blir råden den här allra första dagen i tjejernas nya liv, lite annorlunda. Tonårsmamman från Ronneby har nämligen redan hittat motionstillfällen. I svinottan tre vardagsmornar i veckan.
– Många tycker att det skulle vara vidrigt att springa klockan fem på morgonen. Men det funkar bra för mig, säger Carina, som i dagsläget har en runda på tre kilometer men drömmer om en hel mil. Hon vill dessutom gå ner minst tio kilo i vikt till den 1 september.

För Carina spelar tiden inte så stor roll. Huvudsaken är att hon springer hela Tjejmilen, medan hennes nya kompis Lisa har satt sitt mål på en timme.
Och det är ett fullt realistiskt mål, säger tjejernas tränare, som kommer att hjälpa Carina att både få upp flåset och öka sin uthållighet.

Hur det går för Carina Gyllberg och Lisa Claesson?
Ja, det får du se här i BLT de följande månaderna, både i papperstidningen och på Bltsydostran.se.
Där kommer även löparcoachen Anna Johansson att finnas med tips till alla er andra som också tar chansen att starta ert nya liv i dag.