Litteraturen får en egen festival

Karlskrona Artikeln publicerades
Örlogsmannasällskapets bibliotek blir en av scenerna för Bok och Hav, här med bibliotekarien Andreas Nilsson och Max Dager.
Foto:Maths Olsson
Örlogsmannasällskapets bibliotek blir en av scenerna för Bok och Hav, här med bibliotekarien Andreas Nilsson och Max Dager.

12-14 maj inträffar något som aldrig tidigare hänt i Karlskona:

En stor internationell litteraturfestival.

Bok och hav kallas den, och namnet är ingen tillfällighet:

– Författaren Katarina Mazetti blev inbjuden till en fransk litteraturfestival som hette just Livre et meer, alltså Bok och hav, i en stad som var rätt lik Karlskrona och ville ta hit den idén, säger Karlskronas kulturchef Max Dager.

Han berättar att när han arbetade på Island var han under flera år med i styrelsen för Reykjaviks internationella litteraturfestival och var inne på att göra något liknande i Karlskrona.

– Så de här båda idéerna korsades och resultatet blev Bok och hav.

Havet kommer att märkas på festivalen bland annat i att Marinmuseum blir en av scenerna för Bok och hav.

– Där kommer vi att ha själva invigningen i Galjonssalen fredagen 12 maj med Einar Már Gudmundsson, som är en av Islands främste författare. Han ska hålla ett öppningstal om havet, berättar Max Dager.

Och så är festivalen i gång. På Marinmuseum kommer framför allt fackboksförfattare att hålla föredrag med maritim anknytning.

– Bland annat om Gutlows förlisning, fartyget sänktes i slutet av Andra världskriget med 9000 personer ombord.

Men framför allt handlar Bok och hav om skönlitteratur:

– Ett 20-tal svenska och utländska författare är inbokade. Dessutom kan det tillkomma ytterligare några namn, som inte är bekräftade än.

Bland de svenska författarna märks en publikdragare som Björn Ranelid, den populära ungdomsboksförfattaren Kim Kimselius, feministen Nina Lekander och initiativtagaren Katarina Mazetti.

Den mest långväga gästen är mexikanen Yuri Herrera.

– För några år sen skrev han Tecken som föregår jordens undergång, med en galen amerikansk president och en mur mellan USA och Mexiko...

Max Dager berättar att författare drar författare. Han skrev flera mail med inbjudningar till den danske författaren Carsten Jensen utan att få svar.

– Men när jag mailade att vi ville ha med honom i ett samtal om tillståndet i världen med Einar Már Gudmundsson och Yuri Herrera svarade han efter två minuter och skrev att de båda är hans favoritförfattare!

Carsten Jensen har stark anknytning till havet med sin genombrottsroman Vi, de drunknade om uppväxten i en sjömansfamilj i hamnstaden Marstal på Aerö.

På senare år har han framför allt framstått som den starkaste kritikern av Danmarks flyktingpolitik och insatsen i Afghanistan.

– Varje författare kommer att få 20 minuter på sig för att läsa ur sina verk eller berätta om sitt författarskap, berättar Max Dager.

Kommer man att få tyst på Ranelid efter 20 minuter?

– Vi har en stark gonggong! Men sen kommer han också att vara med i ett samtal med DNs förre chefredaktör Jan Wifstrand om att skapa med inspiration från havet - hans skrivarstuga ligger vid strandkanten utanför Kivik.

– Så det blir en blandning av uppläsningar och olika estradsamtal.

Förutom större lokaler som Marinmuseum och Sparresalen kommer man att använda två unika biblioteksmiljöer i världsarvets Karlskrona: Läsesällskapets bibliotek i Nordengrenska gården, och Örlogsmannasällskapets bibliotek i Sjöofficersmässen för författarnas framträdanden.

– Och det blir också musik - det hela ska bli en fest för litteraturen, säger Max Dager och berättar att det blir en Dylanafton med Thomas Wiehe och Lars Fernebring. Dessutom kommer sjörövarbandet Ye Banished Priyatees och även Bollywooddans står på schemat.

– Sammanlagt är vi uppe i 52 programpunkter på 48 timmar.

Största problemet blir väl att hinna med allt?

– Det gör man inte! Man får ta programmet och kryssa för det man absolut inte vill missa, säger Max Dager.