Mattheus ska fira sin första jul

Mörrum Artikeln publicerades
Lille Mattheus Mattsson kom till världen i en ruskig fart. Nu ska han snart fira sin första jul tillsammans med pappa Robin, mamma Elin och storasyster Lizette.
Foto:Joel Petersson
Lille Mattheus Mattsson kom till världen i en ruskig fart. Nu ska han snart fira sin första jul tillsammans med pappa Robin, mamma Elin och storasyster Lizette.

Mattheus Mattsson gjorde en dramatisk entré i världen när han föddes på parkeringen utanför BB. Drygt tre månader senare har dramatiken lagt sig och vardagslunken, med matning och blöjbyte, har istället infunnit sig.

Natten till den 25 augusti vaknade Elin Mattsson från Mörrum av intensiva värkar. Hon var då höggravid och hade gått några dagar över utsatt datum.

Värkarna kom som en överraskning för Elin och hennes man Robin. Deras första barn – storasyster Lizette – gick 15 dagar över tiden och de trodde att det skulle bli något liknande även den här gången.

– Dagen innan, den 24:e, gjorde jag ett inlägg på Facebook och skrev att nu fick bebisen gärna komma. Det skulle jag inte ha gjort…, säger Elin Mattsson.

Paret satte sig i bilen och åkte mot BB i Karlskrona. Vägarbete på E22 gjorde att de fick ta en omväg för att komma fram. I Nättraby kom den första krystvärken.

– Det gjorde så ont att jag drog näven i bildörren, säger Elin Mattsson.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av bilfärden. Jag var så fokuserad på att vi skulle hinna fram i tid, säger Robin Mattsson.

Elin och Robin hann knappt ut ur bilen i Karlskrona förrän de insåg att barnet var på väg ut.

– När jag klev ur bilen kom en krystvärk till och då ställde jag mig bara och vrålade rakt ut så att halva Karlskrona måste ha hört mig. Jag la mig på marken och kände att huvudet tittade ut, säger Elin Mattsson.

Robin sprang in på förlossningen och fick tag i personal som gjorde sig redo att ta emot bebisen på parkeringen utanför sjukhuset.

– Strax efter att de kom ut kom ännu en krystvärk, och med den vår son.

Robin fångade upp barnet och virade in honom i sin tröja innan familjen fick fortsätta till ett förlossningsrum. Dagen efter fick de lämna BB.

– Det var en chock att få förlösa och ta emot sitt eget barn. Han hade navelsträngen runt halsen, så det var lite obehagligt, säger Robin Mattsson.

Graviditeten och förlossningen gick annars utan några större problem.

– Vi har varit lyckligt lottade och inte haft några vidare komplikationer. Det är också roligt att vi har fått en av varje, att Lizette fick en lillebror.

Mattheus födsel blev snabbt en nyhet och ett Facebookinlägg som Elin skrev för att tacka bland annat sjukhuspersonalen blev snart viralt.

– Vi fick mycket uppmärksamhet i början, men nu har det lugnat ned sig. Vi är stamkunder på Ica och de berättade att de hade läst allt som skrevs om oss och så fick Mattheus ett mjukisdjur i present av personalen. Det är hans favorit i dag, säger Elin Mattsson.

Mattheus är mestadels pigg och glad, och tar livet med ro.

– Han hade bråttom in i världen, men nu tar han det lite lugnare. Han är väldigt medgörlig och gillar det mesta och de flesta.

Några fler barn är inte aktuellt i nuläget.

– Nej, nu får det vara slut på bebisfabriken. Det får räcka med två stycken, säger Elin Mattsson.

Familjen är tacksam för vad de har fått vara med om.

– Om man kunde garantera att allt gick bra, utan några komplikationer, så borde alla få vara med om att förlösa och ta emot sitt eget barn. Det är en mäktig upplevelse, säger Robin Mattsson.