Misstänkt mordbrännare greps igen

Karlskrona Artikeln publicerades
73-åringen tros ha avbrutit sitt mordbrandsattentat, skrämd av ett elektroniskt larm. Runt huset där ex-hustrun låg och sov hade det hällts ut bensin.
Foto: Pontus Lindahl
73-åringen tros ha avbrutit sitt mordbrandsattentat, skrämd av ett elektroniskt larm. Runt huset där ex-hustrun låg och sov hade det hällts ut bensin.

I förra veckan försatte Blekinge tingsrätt en misstänkt mordbrännare på fri fot, med hänvisning till ett påstått formaliafel. Men nu har den 73-årige mannen gripits igen, med hovrättens goda minne.

73-åringen satt redan häktad som på sannolika skäl misstänkt för försök till mordbrand, och misstankarna hade dessutom stärkts av ny teknisk bevisning när tiden för åtal gick ut, och åklagaren var nödgad att begära förlängd åtalstid med två veckor.

Men eftersom det gamla häktningsskälet inte gällde längre, men hade ersatts av två nya, använde sig åklagaren av ett formulär som häktningsdomaren sedan underkände, eftersom det togs för en ny häktningsbegäran för ett brott 73-åringen redan satt häktad för, och det inte framgick att det handlade om en förlängning.

Den misstänkte kunde lämna rätten som en fri man, även om misstanken kvarstod och utredningen fortgick.

Åklagaren klagade omgående till hovrätten. Det elektroniska systemet gav henne inget alternativ när hon ville ha 73-åringen i fortsatt fängsligt förhör, i avvaktan på en avslutad utredning, och lagföring, och eftersom hon någon dag tidigare flaggat för en förlängningsbegäran kan handlingen rimligen heller inte ha uppfattats som någonting annat, menade hon.

I så fall begick domstolen själv ett fel som inte omgående försatte 73-åringen på fri fot, när åtalstiden gick ut timmarna före den utsatta förhandlingen.

Och hade det rått oklarheter hade en kontakt eliminerat alla eventuella missförstånd eller formaliabrister.

Och nu får åklagaren rätt i hovrätten. Handlingen skulle ha förståtts som en begäran om förlängning, och det föreligger också fortsatt tillräckliga skäl för häktning – som formellt i så fall konfirmeras när 73-åringen gripits på nytt.

Och – det gjordes han i dag, när han formellt skulle delges ett kontaktförbud gentemot sin ex-hustru, som under hans dygn på fri fot haft ett särskilt skydd. 73-åringen befarades på nytt försöka förverkliga sina mordhot, och hade i samband med frisläppandet också fått sin tidigare beslagtagna bil tillbaka.