Stoppades med 13 000 liter sprit - åtalas

Karlskrona Artikeln publicerades
När tullen i Blekinge slog till mot den polska lastbilen fann de 13 000 liter sprit gömd bland byggmaterial i lastutrymmet. Nu åtalas de misstänkta smugglarna. (Arkivbild)
Foto:DRAGO PRVULOVIC / TT
När tullen i Blekinge slog till mot den polska lastbilen fann de 13 000 liter sprit gömd bland byggmaterial i lastutrymmet. Nu åtalas de misstänkta smugglarna. (Arkivbild)

De män som sitter häktade misstänkta för grov smuggling av tusentals liter alkohol åtalas nu vid Blekinge tingsrätt.

Den 19 maj när färjan från Polen la till i hamnen på Verkö, slog tullen till mot en misstänkt lastbil. I lastbilen hittade man 13 000 liter alkohol, vilket klassas som ett grovt brott. Två personer greps i samband med upptäckten och har sedan dess suttit i förvar hos polisen.

Männen häktades den 22 maj på sannolika skäl misstänkta för grov smuggling.

Kammaråklagare Stina Brindmark har uppgett för Sydöstran att det handlar om 12 960 liter starköl, och 1 162 liter starksprit, huvudsakligen whisky och vodka. I marknadsledet värt flera hundratusentals kronor. Alkoholen hittades gömd bland byggmaterial i de båda nu åtalade, polska medborgarnas lastbil.

Vid häktningsförhandlingen förnekade de två männen, 58 respektive 66 år gamla, brott - och uppgav sig inte alls ha känt till den illegala delen av lasten. De hade inte varit närvarande då lastbilen lastades.

I åtalet står att männen misstänks för liknande smuggelresor med Stena Line. Bevismaterial finns i form av boardingcard, kvitto och fakturor.

Vidare har man under förundersökningen kontrollerat och tömt fordonets GPS och därigenom fått fram uppgifter om att tidigare resor kan ha gått genom Sverige och över gränsen till Norge. En av männen misstänks också för att ha genomfört liknande smuggelresor med Unity Line från Ystad och Trelleborg.