Notre-Dame i Paris svårt brandhärjad

Frankrike Artikeln publicerades
Foto: FRANCOIS GUILLOT

Under natten kämpade hundratals brandmän fortsatt med släckningsarbete i Notre-Dame. Vid 03-tiden på tisdagen uppgav man att branden var under kontroll.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame, säger Frankrikes president Emmanuel Macron med tårar i ögonen

Fler än 400 brandmän deltar i släckningsarbetet, som försvåras av det trånga utrymmet runt katedralen, och en brandman uppges ha fått allvarliga skador. Men flera timmars arbete har gett resultat.

– Vi kan betrakta Notre-Dames huvudstruktur som räddad, säger räddningstjänstens insatsledare Jean-Claude Gallet till reportrar utanför katedralen.

Han tillägger också att det ser ut som att de två huvudtornen kan räddas. Vid 23-tiden svensk tid uppgav dock räddningstjänsten att det skulle ta minst tre–fyra timmar innan elden har ringats in.

Foto: Christophe Ena

Under ett dramatiskt ögonblick bevittnade Parisbor och turister hur eldsvådan i medeltidskatedralen i centrala Paris tog tag i huvudspiran – och slutligen fick den att rasa.

Franska medier beskriver hur folk flämtade till och brast i gråt.

Notre-Dame grundades 1163 och har därefter byggts på i flera omgångar. Katedralen genomgick en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visade hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig snabbt.

En Parisbo som inte nämns vid namn säger till tidningen Libération att det är smärtsamt att se branden:

– Det har börjat sjunka in vad som händer. Man ringer mig från utlandet för att fråga mig vad som har hänt i Notre-Dame. Jag har funderat på om det rör sig om ett attentat. Vad är det? En olycka? Det gör ont i hjärtat.

Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till just renoveringsarbetet. Åklagare har också inlett en utredning med huvudspåret att det är en olycka, enligt Reuters.

Svenske turisten Jakob Imberg från Göteborg befann sig inne själva i katedralen när brandlarmet gick.

– Vi var kvar där inne, och så gick det ett säkerhetsmeddelande att vi var tvungna att lämna. Då gick vi ut och det var helt lugnt, och nu står vi utanför stadshuset och tittar på katedralen som brinner.

Han såg stora lågor med rök som spred sig över staden och skymde en illröd sol. Spiran som då fortfarande stod upp såg ut som ett skelett eftersom den brunnit så mycket. Elden hade börjat sprida sig mot de två, breda klocktornen.

– Det är väldigt ledsamt och tragiskt.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en "fruktansvärd händelse".

"Jag har inte ord att uttrycka den smärta som jag känner inför att Notre-Dame slukas av lågorna. Denna kväll gråter alla Parisbor och fransmän för denna symbol för vår gemensamma historia", skriver Hidalgo.

President Emmanuel Macron vid Notre Dame.
Foto: Philippe Wojazer
President Emmanuel Macron vid Notre Dame.

President Emmanuel Macron ställde in sitt planerade tv-tal på grund av branden. Han skriver i ett uttalande att eldsvådan drabbar en hel nation och senare på kvällen tog han sig intill katedralen och uttalade sig för reportrar.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame, säger han med tårar i ögonen.

Det värsta har undvikits tack vare hjälteinsatsen från räddningstjänsten, fortsatte presidenten och sade att man kommer att anlita bästa möjliga yrkesmännen för att restaurera byggnaden.

NIKLAS SVAHN/TT

ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.