Nu är filmfestivalen igång

Karlskrona Artikeln publicerades
Invigningsfilmens producent Kristina Åberg filmar publikens hälsning till regissören Tarik Sahle och huvudrollsinnehavare Fares Fares som befinner sig i Los Angeles.
Foto:Jan Hinderson
Invigningsfilmens producent Kristina Åberg filmar publikens hälsning till regissören Tarik Sahle och huvudrollsinnehavare Fares Fares som befinner sig i Los Angeles.

- När jag hörde talas om att det skulle bli en internationell filmfestival i Blekinge tänkte jag: Yes! Äntligen!

Sade Saga Becker när hon invigde festivalen i går kväll.

Men innan hon ställde sig på Konserhusteaterns scen hade den uppklädda invigningspubliken fått gå på röda mattan, blivit kändisfotograferade och sen minglat i foajén.

– Det är roligt med lite glamour, även om det också är en lek med klichéer, sade kulturchefen Max Dagar, som stod och hälsade välkommen när gästerna strömmade in.

Här kom filmaren Anders Abrahamsson i röd kavaj. Han stod bakom projektorn senaste gången det visades film på Konserhusteatern:

– Det var 1970. Sista filmen vi visade var Midnight Cowboy med Dustin Hoffman, berättade han.

Karlskrona filmstudios ordförande Thomas Ahlqvist berättade att han tecknat sig för att se elva filmer på festivalen.

- Och det kanske bli något ytterligare...

- Jättespännande. Det är ytterligare en del i den kultursatsning vi gör, som med Bok och hav i våras och nu detta, och sen kulturöarna och kulturhuset, sade kommunalrådet Patrik Hansson (S) som kom med hustrun Karin.

När publiken väl bänkat sig i Konserthusteatern presenterade Eringsbodas Guldbaggevinnare Saga Becker festivalgeneralen Henrik JP Åkesson, som öppnar med ett:

- Oj!

– Det känns stort att stå här i dag, fortsätter han och hyllar sina medarbetare.

Kulturchefen Max Dager hyllar Kultur- och fritidsnämnden för att den satsat på filmfestivalen. Och han gör också ett kulturpolitiskt utspel:

– Karlskrona behöver en komplementbiograf där man kan visa lite smalare film. Vi är en av rätt få större städer som bara har en bio.

Tredje gästen på scenen är Kristina Åberg som varit producent för invigningskvällens film The Nile Hilton Incident och mobilfilmar en hälsning till regissören som är i Los Angeles.