Ny dödsolycka under försvarsövning

Blekinge Artikeln publicerades
Olyckan skedde på båten på bilden. 2 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Olyckan skedde på båten på bilden.

I går eftermiddag inträffade en ny dödsolycka under försvarsövningen Northern Coasts som utgår från Karlskrona.

På måndagseftermiddagen inträffade en olycka på det danska örlogsfartyget Absalon nordost om Bornholm, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Man kunde snart konstatera att personen hade avlidit.

Danska myndigheter har informerat anhöriga, uppger Försvarsmakten. Alla frågor om olyckan hänvisas till danska myndigheter.

– Det är med tungt hjärta jag tvingas konstatera att en dansk kollega avlidit i en olycka ombord på sitt fartyg under övningen Northern Coasts. Vi i svenska marinen känner med de anhöriga och med vår danska motsvarighet i denna svåra stund, säger Marinchef Jens Nykvist.

I ett pressmeddelande från det danska försvaret ska personen, som var ett befäl, fått svåra huvudskador efter att ha klämt sitt huvud i en lucka.

– Det är en tragisk olycka och mina tankar går till de anhöriga, som i dag har fått det värsta besked av alla, och till besättningen och andra kollegor som har mist en kollega och en kamrat, säger Torben Mikkelsen, chef för Marinstaben.

Måndagens dödsfall blir det andra som skett under Northern Coasts som inleddes fredagen den 8 september. Sent på kvällen dog en polsk sjöman i örlogshamnen i Karlskrona under samma försvarsövning. Han trillade av okänd anledning i vattnet och drunknade.

Kring att det nu handlar om två personer som har avlidit under tiden som övningen pågått kommenterar Christian Lövgren, kommunikatör på Försvarsmakten:

– Det hör naturligtvis inte till vanligheterna, men det är klart att det finns många risker, säger han.

Utredningen kring det senaste dödsfallet tas nu över danska myndigheter. Övningen Northern Coasts fortsätter som planerat och avslutas på torsdag.

Totalt deltar omkring 5 000 deltagande sjömän, officerare och övriga försvarsmaktanställda från tolv länder.