Olympiska stjärnor tändes på arenan i Rosenholm

Karlskrona Artikeln publicerades

Nya olympiska idrottsstjärnor tändes igår på Telenor Arena i Karlskrona.
Lysande Olympiska Stjärnor var där för att väcka drömmar hos Karlskronas barn och ungdomar.

Skolbarnen tyckte det var spännande att träffa alla stora idrottsstjärnor.
– Det är världens roligaste jobb att inspirera barn och ungdomar att testa olika idrotter, sa ishockeyproffset Danijela Rundqvist. Jag började inte spela ishockey förrän jag var 13 år. Det är ganska sent. Det är ju roligt att visa att det går att bli bra även när man börjat senare.

Danijela är Sveriges första kvinnliga ishockeyproffs. Hon har bott och spelat i Kanada. Förra säsongen var hon i Ryssland och till hösten åker hon till Lugano i Schweiz. Hon har spelat i landslaget och vunnit flera OS-medaljer.
Hon deltog vid OS i Salt Lake City i 2002, i Turin i Italien 2006 och i Vancouver i Canada 2010. Att var damhockeyproffs är dock inte lika lönsamt som att vara manligt dito. Danijela får själv jaga sponsorer.
Men hon stortrivs med proffshockeylivet.
– Jag lever min dröm, säger hon. Mitt mål är att bli personlig tränare.

Olympic Day blev en heldag för 3 000 elever från Karlskronas alla grundskolor som fick testa allsköns sporter.
Flera hundra ledare, lärare, föräldrar och rektorer njöt av det välarrangerade arrangemanget. Det var aktiviteter överallt – både inne och ute kring arenan. Elever i klasserna F (förskola) till och med nian i Karlskronas grundskolor fick testa ett drygt 30-tal olika idrotter.

Allt från amerikansk fotboll och streetsurfing till karate och kickboxning. Och så förstås lite mer kända sporter som fotboll, golf, armbrytning och innebandy. Förutom ishockeyproffset Danijela Rundqvist fick eleverna träffa paraolympierna Håkan Törnström, bågskytte, och Niclas Almers, rullstolsåkare, boxaren Anna Laurell, skicrossaren Lars Lewén, Emelie Lennartsson, som spelar badminton, och brottaren Jalmar Sjöberg. Han har lyft mastiga 240 kilo i bänkpress. I två år har han fått ligga lågt efter skador i ben och armar och kan inte delta i OS i London.
– Jag siktar mot OS i Rio de Janeiro 2016 istället, berättar han.

Karlskrona var en av de utvalda kommunerna i landet när Olympic Day firades.
– Projektet har planerats sedan i höstas, berättar Helene Zetterkrantz, förskollärare i Rödeby och en av dem som drivit för att genomföra Olympic Day.

I år är det hundra år sedan Sverige hade OS i Stockholm. Den döptes till” Solskensolympiaden” eftersom det ovanligt varmt och soligt den gången. Förhållandena var likadana under OS i Karlskrona igår.