Hotlarm på biblioteken

Karlskrona Artikeln publicerades
Bibliotekschefen Detlef Barkanowitz visar upp de nya hotlarmen. 2 bilder
Foto:Maths Olsson
Bibliotekschefen Detlef Barkanowitz visar upp de nya hotlarmen.

Antalet incidenter med drogpåverkade och hotfulla personer inne på biblioteket i Karlskrona har gjort att man nu köper in hotlarm som kopplas direkt till SOS Alarm.

Som Sydöstran tidigare har skrivit om så har det varit stökigt på Stadsbiblioteket på stadsbiblioteket i Karlskrona under vintern.

Så sent som i förra veckan hade man två incidenter där drogpåverkade och hotfulla personer skrämde upp både personal och besökare.

Man tvingades till att stänga flera toaletter på nedre plan där man hittat både sprutor och blodigt papper. Påverkade personer tog sig även in på barnavdelningen, många av dem var inte ens kontaktbara.

– De här personerna är inte alltid ens medvetna att de uppträder hotfullt men personalen blev skärrade, och vi är måna om dem och tar det här på allvar, säger bibliotekschefen Detlef Barkanowitz som nu sjösatt en handlingsplan med flera olika åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Bland annat har man köpt in fyra stycken hotlarm till en kostnad av 90 000 kronor per år.

– Vi hyr den här utrustningen, och det är välinvesterade pengar. Det blir en trygghet för både personalen och våra besökare. Vi har tre larm här i Karlskrona, varav ett på barnavdelningen, och ett larm på biblioteket i Lyckeby, berättar han.

Larmdosan funkar som så att när man trycker på den röda knappen så kopplas man direkt till SOS Alarm.

– SOS hör samtalet och vad som sker, sedan gör de en bedömning utifrån det om man ska skicka en patrull eller inte. Det här känns som en bra lösning, och polisen har också lovat att de också ska komma oftare till oss. De senaste veckorna har de varit här så gott som dagligen, säger Detlef Barkanowitz.

Den tredje åtgärden är att man utbildar personalen i hur man ska bemöta påverkade personer som kommer in på biblioteket.

– Vi tränar på hur man verbalt ska kunna undvika så att det inte eskalerar och blir ännu värre.

Bibliotekschefen betonar att alla är välkomna, så länge man inte är berusad och påverkad av narkotika.

– Vi är en offentlig plats och ska inte porta människor, men vi har fått ett samhällsproblem hit och då måste alla tydliggöra sina roller. Vi har haft en bra dialog med polisen.

– Det här är inte ovanligt, flera bibliotek i landet har haft betydligt allvarligare problem. I Boden, där jag kommer ifrån, hade man till exempel narkotikaförsäljning inne på biblioteket, berättar Detlef Barkanowitz.