Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polisen: ”Anmäl för att minska djurens lidande”

Varje år blir över 1 000 djur påkörda på Blekinges vägar. Trots att det sedan flera år tillbaka är lag på att polisanmäla viltolyckor är det många trafikanter som inte har koll på reglerna.
Blekinge • Publicerad 10 januari 2018
Rådjuren är överrepresenterade i olycksstatistiken.
Rådjuren är överrepresenterade i olycksstatistiken.Foto: / TT

Ett par mörka bromsspår i asfalten. En kvaddad bil och ett påkört rådjur som försvinner ut i mörkret. Det är ett vanligt scenario på Sveriges landsvägar.

Antalet viltolyckor i Blekinge ligger på runt 1 200 varje år, i hela landet anmäls cirka 60 000 olyckor årligen, enligt statiskt från Nationella Viltolycksrådet.

Annons

Mats Dalén är länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet i Blekinge län och han menar att det är extra viktigt att ta det försiktigt nu på vintern.

– Nu när det finns snö och vi är ute och rör oss samtidigt som djuren i mörkret ökar riskerna för viltolyckor. Det som sticker ut i statistiken är antalet påkörda rådjur, varje år inträffar det runt 1 000 olyckor med rådjur, säger han.

Mats Dalén, länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet i Blekinge.
Mats Dalén, länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet i Blekinge.Foto: Mattias Mattisson

I på andra och tredje plats i olycksstatistiken kommer vildsvin och älg.

”Kör man på ett rådjur och låter bli att anmäla det gör man sig skyldig till ett lagbrott. Så enkelt är det.”

Mats Dalén trycker på vikten av att anmäla att en viltolycka har inträffat. Överlag menar han att många trafikanter är dåligt pålästa om vad som gäller vid påkörning av ett djur. Att köra iväg utan att göra något är inte tillåtet.

– Kör man på ett rådjur och låter bli att anmäla det gör man sig skyldig till ett lagbrott. Så enkelt är det.

Väntar man till dagen efter med att anmäla, eller låter bli helt och hållet, är det att betrakta som ett brott mot jaktförordningen och kan resultera i kännbara böter.

Förutom att ringa polisen ska platsen där djuret blev påkört synliggöras. Helst ska man använda en tydlig markering i form av en viltremsa som bland annat finns att beställa från www.viltolycka.se.

– Men det går bra med vad som helst som finns tillgängligt, det viktigaste är att platsen är tydligt utmärkt, säger Mats Dalén.

Markeringen och samtalet till polisen om att en olycka inträffat görs inte för bilistens eller skadan på bilens skull. I stället handlar det om att minska djurens lidande.

– När vi får veta om en viltolycka skickas jägare ut för att spåra upp djuret. De kan lägga flera timmar på att hitta ett skadat djur och därför är det viktigt att olycksplatsen är lätt att hitta.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons