Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Otrygghet skapade vild debatt - utspel om kommunala poliser

Otryggheten på skolorna och i Kungsmarken oroar Moderaterna. Övervakningskameror och fler poliser och vakter är partiets recept på ökad trygghet.
KARLSKRONA • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 25 maj 2018

Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) är inte nöjd med tryggheten i Karlskrona. Till torsdagens sammanträde med kommunfullmäktige hade hon därför begärt en särskild debatt i ämnet.

Ett dåligt exempel som flera gånger lyftes fram var nyheten att fältgruppen pausat sin verksamhet i Kungsmarken kvällar och helger efter att ha utsatts för en hotfull situation för några veckor sedan. Enligt den senaste trygghetsmätningen i kommunen känner sig 42 procent otrygga när de går ute ensamma en sen kväll. Camilla Brunsberg tycker det är mycket allvarligt.

Annons

– Vi har varit alldeles för passiva i trygghetsarbetet. Jag är övertygad om att alla här vill ha ett tryggt Karlskrona men då krävs det också insatser. Det behövs fler poliser och fler ordningsvakter. Fältgruppen behöver backas upp så att de istället kan utöka sin verksamhet i otrygga områden, sa hon.

Camilla Brunsberg (M).
Camilla Brunsberg (M).Foto: Mattias Mattisson

Problemen med inbrott och bränder på de kommunala skolorna lyftes också fram.

– Det är viktigt att satsa på skolan, men Socialdemokraterna väljer i stället att försämra skolan genom att skära ner på personal, menade hon.

Moderaterna vill att alla skolor ska larmas och även ha kameraövervakning.

Sophia Ahlin (M) tyckte att eftersom polisen inte har tillräckligt med resurser måste kommunen agera.

– Kanske behöver vi till och med ha kommunala poliser i framtiden, som utgår från vårt perspektiv, menade hon.

Sverigedemokraterna ville ha mer kameraövervakning även på allmänna platser för att lättare kunna utreda brott.

Men alla var inte överens om hur stort problemet med otrygghet är i kommunen. Ann-Louise Trulsson (-) tyckte att Moderaterna och Sverigedemokraterna kom med skrämselpropaganda. Kommunalrådet Magnus Larsson (C) poängterade att situationen med fältgruppen i Kungsmarken byggde på en händelse vid ett enskilt tillfälle.

– Det är ytterst tillfälligt och fältgruppen kommer att vara på plats och jobba där även framöver. När vi hade en medborgardialog i Kungsmarken visade den att de flesta som bodde där kände sig trygga i området. Vi ska absolut ta problemen på allvar, men vi ska samtidigt inte svartmåla, sa han.

Johan Eriksson (V) menade att fler poliser och kameror bara är en kortsiktig lösning.

Annons

– En mer långsiktig lösning är att få bort de sociala klyftorna i samhället, sa han.

Kunskapsnämndens ordförande Sandra Bizzozero (S) sa att de gånger det inträffat incidenter på skolorna har man genast vidtagit åtgärder och man jobbar för att det inte ska hända igen. Exempelvis har man på gymnasieskolorna anställt elevvärdar och tagit fram nya rutiner för polisanmälningar efter incidenter.

Kommunalrådet Börje Dovstad (L) fick avsluta debatten.

– Jag ser egentligen ingen stor skillnad mellan oss vad gäller vilka åtgärder vi vill vidta för att öka tryggheten. Jag tror ingen har något emot övervakningskameror och rektorerna kan ansöka om att få ha det om de vill. Att det blir en ökad kostnad ska heller inte hindra skolorna från att vara larmade. Vi ska med öppna ögon ta tag i de problem som finns. Tendenserna till social oro i Kungsmarken ska vi kväva i sin linda tillsammans med polisen och självklart ska fältgruppen tillbaka till Kungsmarken dygnet runt. Men glöm inte att Karlskrona ändå är en förhållandevis trygg kommun att bo och verka i.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons