Rödgröna vill spara in 40 miljoner för hyrpersonal

BLEKINGE Artikeln publicerades
Rödgröna majoriteten i Landstinget Blekinge med gruppledarna Kalle Sandström (S), Thomas Nihlén (MP) och Erik Ohlson (V).
Foto:Matilda Ohlsson
Rödgröna majoriteten i Landstinget Blekinge med gruppledarna Kalle Sandström (S), Thomas Nihlén (MP) och Erik Ohlson (V).

Sjukvård utanför sjukhuset och egna anställda i stället för hyrpersonal. Det prioriterar den rödgröna majoriteten i landstinget i sin budget för 2018.

I måndags kallade Alliansen i Landstinget Blekinge till presskonferens för att presentera sin budget för nästa år. I dag berättade de styrande partierna vad de vill satsa på.

– Vi har en bra hälso- och sjukvård i Blekinge, och det ska vi ha fortsättningsvis också, säger landstingsstyrelsens ordförande Kalle Sandström (S).

Han menar att därför läggs ytterligare tio miljoner kronor på att fortsätta utveckla närsjukvården.

– Verksamheten utanför sjukhuset utökas och det är en spännande utveckling där vi ligger långt fram. Enligt kalkylerna blir det billigare vård. Dock ser vi inga effekter av det ännu.

Ett annat huvudområde i majoritetens budget, som omsätter nära fem miljarder kronor, är personalrekrytering.

Förra året kostade hyrpersonalen i Blekinge så mycket som 130–140 miljoner kronor. Målet är att under 2018 minska dessa kostnader med minst 40 miljoner kronor genom att rekrytera och anställa nya medarbetare.

– Det ger flera vinster. Förutom att den befintliga personalen inte ständigt behöver gå igenom rutinerna med ny hyrpersonal blir kontinuiteten i läkarkontakten bättre, vilket är bra för patienterna, säger Erik Ohlson, gruppledare för Vänsterpartiet.

20 miljoner är avsatta för ytterligare tio ST-läkartjänster inom primärvården, samt för AT-läkartjänster och möjligheter för vidareutbildning till specialistsjuksköterskor.

– Vi är attraktiva som utbildningsplats, och nu skapar vi fler platser för att kunna ta emot och utbilda fler, säger Erik Ohlson.

Landstingsskatten, som nu är 11,19 kronor, förblir densamma.

Majoriteten presenterade också ett investeringsprogram som gäller för de närmaste fem åren och motsvarar 2,2 miljarder kronor. Några av de största investeringarna som antingen påbörjas eller pågår under nästa år är en ny ambulanscentral i Karlshamn, en ny byggnad i Karlskrona för bland annat ett bröstcentrum och ett nytt internat på folkhögskolan i Bräkne-Hoby.

– Det är unikt att vi gör så här stora investeringar, säger Erik Ohlson.