Sista turen till kyrkogården

Karlskrona Artikeln publicerades
Nu är det slut med kyrkogårdsbesöken för Gunda Synnermark. Kyrkans buss till griftegården dras in.
Foto:Mattias Mattisson
Nu är det slut med kyrkogårdsbesöken för Gunda Synnermark. Kyrkans buss till griftegården dras in.

Kyrkans busstrafik till griftegården i Augerum läggs ned i nästa vecka – efter drygt tjugo år.

– På senare tid är det bara två personer som utnyttjat "linjen", och nu under hösten för övrigt bara en enda. Som en service vi heller inte är piskade till har den nu till sist blivit oförsvarligt dyr för oss. Eftersom den dessutom finansieras genom begravningsavgifter, alltså skattemedel, känns det heller inte rättvist att fortsätta försöka hålla liv i den, pengarna behövs bättre på andra håll, säger nye kyrkogårdschefen i Karlskrona-Aspö pastorat, Mattias Schultz, till Sydöstran.

– Men jag förstår besvikelsen. I synnerhet som det inte finns tillstymmelse till allmänna kommunikationer i området.

En av dem som drabbas, och nu är djupt olycklig, är 77-åriga Gunda Synnermark – som utnyttjat "kyrkogårdsbussen" så ofta hälsan tillåtit det. Maken begravdes på griftegården i Augerum 1992, eftersom kyrkogården på Vämö vid den tiden var fullbelagd.

– I början gick det kommunal buss ut, och varje dag. Sedan tog kyrkan över, och det blev alltmer sällan; fram till nu bara en gång var fjortonde dag. Och då brukar vi vara fyra som åker den lilla minibussen, berättar hon för Sydöstran.

– Nu vet jag inte vad jag ska ta mig till. Sannolikt måste jag väl ta bort graven. Att så här lång tid efteråt flytta den till Vämö känns varken rätt eller bra. Men det är ett svårt dilemma, och jag vet att åtminstone en av mina medpassagerare är riktigt, riktigt förtvivlad.

– Själv är jag både ledsen och besviken, arg och bitter. Jag har t o m övervägt att gå ur kyrkan nu.