Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skenande elpriser tvingar fram nya beteenden

Nu är det dags att låta gammaldags sparsamhet komma till heders igen.
Plocka fram en extra filt, spara på varmvattnet och släck lampor i rum där ingen vistas.
Helst ska tvätt och sådant skötas nattetid när elen är billig.
– I framtiden får den här typen av sparsamhet en renässans, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker hos Villaägarnas Riksförbund.
BLEKINGE • Publicerad 28 december 2018 • Uppdaterad 2 januari 2019
Årets medelpris för el beräknas hamna på cirka 45 öre per kWh. Det är hela 40 procent högre än förra året.
Årets medelpris för el beräknas hamna på cirka 45 öre per kWh. Det är hela 40 procent högre än förra året.Foto: Bixia

Årets medelpris för el beräknas hamna på cirka 45 öre per kWh. Det är hela 40 procent högre än förra året. 2018 års elpris är det högsta sedan 2010 och en prisnivå som vi kommer att få räkna med i framtiden, enligt elbolaget Bixias årsrapport.

Anna Werner konstaterar att nuvarande och kommande elpriser kommer att tvinga fram ett nytt beteende hos oss alla. Vi måste kanske förlägga våra tvättider till natten.

Annons

– Vi måste bli flexibla om inte el-kostnaderna ska bli så stora att vi inte klarar av dem. Att värma upp huset med direktverkande el kommer att bli fruktansvärt dyrt. Bland annat kommer vi att få lära oss att utnyttja elen när den är som billigast, exempelvis på natten.

– Det finns redan företag som erbjuder tjänster som går ut på att hjälpa kunderna att utnyttja nätet när det är som minst belastat och därmed sänka kostnaderna, säger Anna Werner.

”Omställningen kommer att få både vinnare och förlorare och för oss är det viktigt att slå vakt om att villaägarna inte blir de stora förlorarna.”

Som talesperson för villaägarna så flaggar hon för stora förändringar, men också möjligheter när elproduktion och konsumtion ställs om.

– Omställningen kommer att ge både vinnare och förlorare och för oss är det viktigt att slå vakt om att villaägarna inte blir de stora förlorarna. Det finns skatter och avgifter som är höga och som inte är lätta att påverka, men det finns också delar i det totala elpriset som kan påverkas med politiska beslut.

Anna Werner, samhällspolitisk analytiker hos Villaägarnas Riksförbund.
Anna Werner, samhällspolitisk analytiker hos Villaägarnas Riksförbund.Foto: Villaägarnas Riksförbund

Utan den förnybara omställningen, som just nu går fort här i Norden, skulle elpriserna bli ännu högre, enligt Bixia.

Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elbolaget Bixia, skriver i ett pressmeddelande:

– Vi får räkna med att elpriserna i Norden kommer att ligga i nivå med snittpriset 2018 de kommande tio åren. Men utan utbyggnaden av den förnybara energin skulle priserna vara ännu högre. Samtidigt kommer vår elanvändning att öka, både på grund av att vi blir fler invånare men också för att fler datacenter etableras i Norden samtidigt som fler elbilar kommer in på marknaden. Fram till 2030 räknar vi med en ökning på cirka 25 TWh från dagens nivåer

Det extrema vädret, främst den torra och mycket varma sommaren, har bidragit till underskottet i vattenmagasinen. Per-Gunnar Johansson, vd vid Rödeby Elverk, tror att läget kommer att stabiliseras i sommar.

– Det har varit ett extremår med lite nederbörd och lite vind. Jag tror att detta stabiliseras så småningom.

Elpriset kan slå hårt mot vissa hushåll och P-G Johansson säger att det kommer samtal från kunder som tycker att räkningarna börjar bli väl höga.

Annons

– Samtidigt klarar sig många undan höjningarna eftersom de har bundit elpriset när det legat lägre. Men de som har rörligt pris drabbas naturligtvis och det kan vara kännbara kostnader. Det är sällan vi tvingas stänga av elen på grund av att en kund inte kan betala sin elräkning. Viktigt är att höra av sig till oss och berätta vad som hänt så brukar det kunna lösa sig på något sätt. Det värsta man kan göra är att bara strunta i att betala.

”Viktigt är att höra av sig till oss och berätta vad som hänt så brukar det kunna lösa sig på något sätt. Det värsta man kan göra är att bara strunta i att betala.”
Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons