Slöjd i bibliotek blev succé

Blekinge Artikeln publicerades
Else Österberg, slöjdutvecklare vid Slöjd i Blekinge och Anna Persson, biblioteksutvecklare, tillsammans med slöjdvagnen som ska finnas på biblioteken.
Foto: Johan Hultgren
Else Österberg, slöjdutvecklare vid Slöjd i Blekinge och Anna Persson, biblioteksutvecklare, tillsammans med slöjdvagnen som ska finnas på biblioteken.

Läsning och slöjdande visade sig vara en mycket lyckad kombination. Nu fortsätter satsningen ”Det kreativa rummet” i Blekinge och Kronobergs län.

Biblioteket är en plats där du kan låna böcker och läsa tidningen. Men det är också så mycket mer än en lokal fylld med böcker. Det är en mötesplats, där ung möter gammal, svensk möter utländsk. Genom projektet ”Det kreativa rummet” förvandlas biblioteken även till en skaparverkstad.

– Vi jobbar med ett antal filialbibliotek i Blekinge och Kronoberg för att skapa en kreativ miljö som skapar läslust. Vi har varit igång i ett år och mottagandet har blivit mycket fint, både bland brukare och personal.

Det berättar Anna Persson som är biblioteksutvecklare. Projektet är ett samarbete mellan Region Blekinge, Slöjd i Blekinge, Hemslöjden i Kronoberg och Region Kronoberg, med finansiering från regionerna och Kulturrådet.

De nya miljöerna skapas i samråd med medborgarna och inredningsdetaljerna görs av besökande barn tillsammans med Slöjd i Blekinge. Ett pilotprojekt har genomförts i Hällevik.

– Med små medel gjordes trevliga förändringar i miljön. Det blev en ny sittmöbel för barn vid ett fönster, en ny rolig bokhylla, ny färg på väggarna, mattor och ett draperi som skapade lite avskildhet, säger Else Österberg som är slöjdutvecklare vid Slöjd i Blekinge.

Nu pågår en liknande satsning vid Hjorthöjdens bibliotek i Ronneby och sedan väntar Hällaryd i Karlshamns kommun. Fler orter kan följa, till exempel Jämshög. Samtidigt pågår projektet på ett antal orter runt om i Kronobergs län.

– Det är väldigt roligt att jobba med något som går utanför de vanliga rutinerna. Framförallt är det kul att vi kan satsa på filialbiblioteken och skapa något unikt där. Det märks att de som jobbar på biblioteken uppskattar det, många har fått nya spännande idéer som de vill jobba vidare med, säger Anna Persson.

Exempel på pyssl man kan göra med slöjdvagnen.
Foto: Johan Hultgren
Exempel på pyssl man kan göra med slöjdvagnen.

Inspiration har hämtats från Norge, där flera bibliotek har byggts om med en skogsliknande miljö med utrymme för kreativitet och läsning.

Mötet mellan biblioteksverksamheten och slöjden har även fött flera andra sidoprojekt och nya samarbeten. En prototyp till ett sådant arbete står inne på Slöjd i Blekinges kontor i Karlskrona när Sydöstran kommer på besök.

– Det är en vagn med lådor där det finnas material, verktyg och inspirationsmaterial som gör att man kan sätta sig och slöjda spontant. Om man behöver hjälp ska personalen kunna hjälpa till. Vid vissa tillfällen kan vi även ordna med workshops tillsammans med personer från Slöjd i Blekinge, säger Else Österberg.

Tanken är att det förutom trevligt pyssel även kan hjälpa till att locka nya grupper till läsning.

– Om vi till exempel har material för att göra trollsländor kan vi ha böcker om insekter tillsammans med vagnen, säger Anna Persson.