Sportprofilens "övningar" spelas nu upp i hovrätten

Blekinge Artikeln publicerades
I hovrätten hoppas sportprofilen kunna visa att han inte alls försökt fjärma sina adepter från sina föräldrar.
Foto:Maths Olsson
I hovrätten hoppas sportprofilen kunna visa att han inte alls försökt fjärma sina adepter från sina föräldrar.

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i Malmö mot den 41-årige sportprofil från Blekinge som tidigare i somras dömdes till sex års fängelse för systematiska övergrepp mot tolv unga pojkar.

Såväl 41-åringen själv som kammaråklagare John Dagnevik har överklagat tingsrättens dom, som avsåg ett stort antal grova olaga tvång, under tio års tid.

Sydöstran har berättat utförligt om sportprofilens alla "tillitsövningar", som han uppgav sig ha hämtat bland annat från elitmilitärutbildning, och så kallade BDSM-filmer; som att bli bundna eller tejpade, få ögonbindlar, plastpåsar över huvudet, slangar nedstuckna i halsen, metallklämmor över bröstvårtorna – eller tvingas säga högt att de "varit olydiga, och förtjänade sina straff".

Kammaråklagare John Dagnevik hävdade att det inte bara rörde sig om olaga tvång, utan också om grov misshandel, men fick alltså inte gehör för det senare.

Det hoppas han nu, och med en straffskärpning på uppemot ett år – medan 41-åringens advokat Nils Fagrenius hoppas kunna visa att det alls inte skett något mot någons vilja, och därför inte har begåtts något brott.

Och om inte åtalet ogillas, så ska i varje fall handlingarna bedömas mildare, och straffet sänkas betydligt, tycker han.

Först någon gång i början av oktober kan vi räkna med en dom i hovrätten. Nu inleds förhandlingarna med två och en halv dags sakframställningar från Dagnevik, Fagrenius och de tolv målsägarnas målsägarbiträden. Därefter kommer hovrättens ledamöter att ta del av samtliga målsägar- och vittnesförhör från tingsrätten i filmad form, liksom 41-åringens egna filmer från "övningarna", som åklagarsidan menade hade underliggande sexuella motiv.

Rätten kommer också att pröva målsägarnas skadeståndsanspråk. I tingsrätten tillerkändes de lite drygt 630 000 kronor, totalt. De hade begärt över 2 miljoner.

Något enstaka yrkande har dock fallit eftersom John Dagnevik inte klagade på den del av åtalet som tingsrätten ogillade, avseende en av pojkarna. I det fallet fanns heller igen film.

Slutpläderingar, med parterna på plats i Malmö igen, kommer att hållas i slutet på september.