Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åsa Håkanson: Svårt att veta vilken politik vi väljare får

Jag kan tillstå att jag kunde svalt ytterligare några matskedar borgerlig politik i januariöverenskommelsen.
Åsa Håkanson
Publicerad 24 maj 2019
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åsa Håkansson krönikör kåseri Sydöstran
Åsa Håkansson krönikör kåseri Sydöstran

För mig gällde 2018 års val huvudsakligen: med eller mot Sverigedemokraterna. Jag förstod att priset skulle bli högt. Många goda visioner, mycken god vilja skulle behöva offras för att inte ge Sverigedemokraterna tillträde till en utpressningssituation. För mig var det värt priset för att nå dit. Det krävde både mod, beslutsamhet och civilkurage av ledningarna för C och S (plus MP och L) att nå dit.

Ändå var jag under hela skådespelet förvånad över hur Liberalerna jämställde Vänstern med Sverigedemokraterna ifråga om att utgöra hot mot den svenska demokratin.

Annons

Vänsterpartiet började redan för 60 år sedan rikta kritik mot och avlägsna sig ifrån den sorts kommunism som Sovjetunionen byggde sin makt på. Partiet hade visats ut i den svenska kylan och fick inte delta i vissa delar av riksdagens arbete. Sedan dess har Sovjetunionen upplösts, flera nya stater fått självbestämmande och tillträde till EU.

”Jag tror att nästa val, det år 2022, kommer att ställa alla svenska väljare inför tankar och tvivel som de inte haft förut och inte vill ha och kanske därför avstår från att rösta.”

Sverigedemokraterna har några årtionden av deltagande i svensk debatt. Och har inflytande långt utöver sina riksdagsplatser. Utan dem hade ingen januariöverenskommelse vare sig behövts eller kommit till stånd. Det om något är väl bevis för hur stort deras inflytande blivit?

Det jag är rädd för är att så många SD-medlemmar uteslutits ur sitt parti på grund av offentligt uttalade åsikter, förakt, övermännisko-tro. Ja, inte ens järnrören har de besparat sin partiledning. Men hur många har kvar sitt medlemskap? Om, i enlighet med januariöverenskommelsen, socialdemokratiska ideal, drömmar, vilja, får vila en mandatperiod kan jag tåla – för det kan tas igen. Men aldrig om den svenska demokratin låter sig styras av ett odemokratiskt parti. På några få år kan, med en feg moderatledning, införas regler som steg för steg skjuter demokratins frihet mot nån sorts stup.

Jag tror att nästa val, det år 2022, kommer att ställa alla svenska väljare inför tankar och tvivel som de inte haft förut och inte vill ha och kanske därför avstår från att rösta. Oavsett vilket parti de i dag skulle rösta på.

Nämligen: Om jag röstar S – kommer det då att genomföras en socialdemokratisk politik på väg mot den socialdemokratiska drömmen om det goda samhället? Eller tvingas partiet föra en borgerlig politik efter långdragna kompromisser?

Den som röstar C - kommer den väljaren att få en centerpolitik med Centerns dröm om det goda samhället i fjärran eller tvingas till en kompromiss som släpper fram SD till bordet?

Vilka partier kan mitt parti tänkas samarbeta med? Vilka partier måste mitt parti acceptera att samarbeta med till försvar för demokratin?

2022 års valrörelse och vallöften måste få en annan form, en annan ton, för att få fler att rösta, fler att tro på demokratins framtid.

Åsa Håkanson

Rödögd krönikör

Annons
Annons
Annons
Annons