Tågen ersätts med bussar i helgen

Blekinge Artikeln publicerades
Bland annat Öresundstågen ersätts av bussar i helgen.
Foto: Mattias Mattisson
Bland annat Öresundstågen ersätts av bussar i helgen.

I helgen stängs järnvägstrafiken mellan Lund och Hässleholm av för underhåll.

För den som har tänkt åka tåg från Blekinge till exempelvis Lund eller Malmö blir det till att ta bussen istället.

Trafikverket rustar upp kontaktledningssystemet på Södra stambanan Lund–Hässleholm i flera etapper under 2018. Till helgen är det dags för det sista underhållsarbetet.

Persontågen på sträckan är därför inställda och ersätts av bussar från klockan 01.15 lördagen den 8 december till 03.00 måndagen den 10 december.

Även Pågatåg och Öresundståg till och från Blekinge påverkas i helgen och ersätts med buss.

SJ:s tåg på den aktuella sträckan kommer däremot att ledas om på andra banor.

I dag är sträckan Lund–Höör en av Sveriges mest trafikerade sträckor. Mellan Lund och Hässleholm är kontaktledningarna slitna, med stor risk för tågstörningar. För att öka driftsäkerheten har Trafikverket successivt bytt ut ledningarna och genomfört underhållsarbeten sedan 2016.

– Arbetet har gått väldigt bra. Under 2019 återstår en del efterarbeten som innebär tre totalavstängningar, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.