Trassliga turer kring Dragsökrogen - campingägarna tar själva över

Karlskrona Artikeln publicerades
En provisorisk kiosk står nu för campinggästernas nödtorft. 3 bilder
Foto:Hanna Franzén
En provisorisk kiosk står nu för campinggästernas nödtorft.

– Så snart juridiken tillåter det går vi själva in och tar över, och kvalitetssäkrar. Från nästa sommar räknar vi ha såväl restaurangen som kiosken i full drift igen, och då dessutom nyrenoverade.

Än har det inte riktigt lagt sig i turbulensen kring Hellmans Bakficka på Dragsö Camping, som hastigt och lustigt slog igen mitt i säsongen – och tvingade campingägaren Thomas Berg att själv snabbt ordna fram en provisorisk kiosk.

- Och våra gäster har visat stor förståelse, sammanfattar han nu.

Turerna kring den hastiga stängningen är ännu inte riktigt klarlagda, men en vikande lönsamhet finns i varje fall med i bilden, och enligt uppgift till Sydöstran har det nu flaggats för en eller två snara konkursansökningar. Bolaget avfördes från F-skatt redan i mars i år, det finns förfallna skatteskulder, och ungefär samtidigt öppnades en särskild tillsynsutredning från kommunens sida, med serveringstillståndet i potten.

Någon gång i somras såldes så bolaget till ett enmansbolag i Göteborg, vars affärsidé är att köpa upp, och sälja, bolag som är på fallrepet. Inklusive inkråm.

Den nye ägaren hänvisar snabbt till sekretess, och slänger sedan på luren, när Sydöstran ringer upp.

Han har tidigare i somras begärt en namnändring på bolaget i Karlskrona.

De tidigare ägarna har avsagt sig besittningsrätten till lokalerna på Dragsö, som ägs av Dragsö Camping. – Men vi kan ändå inte gå in och ta över hur som helst, i synnerhet inte om det skulle gå till konkurs, för då hör kanske en del utrustning och annat inkråm till konkursförvaltaren, förklarar Thomas Berg.

Dessutom löper fortfarande ett formellt hyreskontrakt med det nu uppköpta bolaget.

Vars nye ägare för övrigt inte ansökt om något nytt serveringstillstånd.

Alkoholhandläggaren Lennart Nilsson vill i nuläget inte bekräfta att det fortsattes servera alkohol på restaurangen också efter försäljningen, i så fall illegalt, men enligt uppgift ska polisen ha gjort en tillsyn i samband med dessa uppgifter, och det var i samband med det som restaurangen sedan hastigt stängdes.

– Självklart är det inte roligt när sånt här händer, men vi kunde öppna upp ett litet provisorium med glass och läsk och bröd och sånt redan efter tre dagar – och dessbättre är det ju nära till stan, med alla sina utmärkta krogar. Våra gäster har stöttat oss på ett fantastiskt sätt under den här tiden, säger Thomas Berg till Sydöstran.

– Nu avvaktar vi den juridiska gången, och i höst sätter vi oss sedan ned och förbereder för säsongen 2018, då vi ska ha en rejält uppfräschad restaurang och kiosk härute, i egen eller en kompetent och pålitlig partners regi.