Trendigt med begagnade kläder

Nättraby Artikeln publicerades
Wilma och Emma Eriksson var dagens första kunder i butiken Lilla Skattkammaren, de lämnade in kläder för första gången och togs emot av Yvonne Knutsson bakom disken.
Foto:Maths Olsson
Wilma och Emma Eriksson var dagens första kunder i butiken Lilla Skattkammaren, de lämnade in kläder för första gången och togs emot av Yvonne Knutsson bakom disken.

Att tänka ekologiskt är verkligen på tapeten just nu, och allt fler letar hållbara lösningar i stället för att bara köpa nytt och kasta. I Nättraby ligger en butik som i tio år har gett begagnade barnkläder nya ägare.

Emma Eriksson och dottern Wilma packar ut flera kassar med kläder från bilen på parkeringen, de har bestämt sig för att göra sig av med lite av sakerna som inte används längre.

– Istället för att det bara ligger och skräpar i källaren är det bättre att andra barn får nytta av kläderna och leksakerna. Tidigare har vi sålt lite själva på Facebook, men man orkar inte med det i längden, säger Emma Eriksson.

De har tagit sig till butiken Lilla Skattkammaren som sedan tio år tillbaka huserar i ett hus i Nättraby.

Affärsidén är enkel. Kunderna lämnar in sina gamla barnkläder och leksaker som sorteras och hängs upp i butiken. Butiken tar 60 procent av försäljningsvärdet, och den som lämnat in prylarna får själv 40 procent.

– Jag tror att det finns två anledningar till att våra kunder kommer hit. Dels är det miljöaspekten och den goda tanken med att kläderna återvinns.

– Men det är även väldigt billigt och vi får höra att vi har väldigt bra ordning i butiken. Sen försöker vi ha hög standard och tar in fina och rena kläder, berättar Yvonne Knutsson som för tre år sedan tog över butiken tillsammans med Johanna Medin.

Både Yvonne och Johanna jobbar heltid som sjuksköterskor, och butiken håller det öppet två kvällar i veckan, samt några timmar på lördagarna.

– Det är inte pengar som lockar, vi blir inte rika på det här, säger Johanna Medin.

– Vi gör det här för att det är roligt och för att vi båda tycker om att pyssla och plocka. Och så får vi så otroligt mycket tillbaka från våra kunder som berättar hur trevlig de tycker att butiken är, fortsätter hon.

Johanna som växte upp och bor i Nättraby har en speciell relation till huset där butiken finns.

– Jag bodde här på gatan när jag var liten, och här inne låg Nilssons affär där man kunde köpa precis allting. Så det är lite roligt att vara tillbaka.

Två gånger om året byts hela utbudet i butiken ut för att ge plats åt den rådande säsongens kläder. De kläder som inte sålts skänks till olika hjälporganisationer, stödkassen, kyrkor och kvinnojourer.

Butiken är unik i sitt slag i området, och kunderna åker långt för att handla och lämna in kläder. Det stora intresset gör att de få timmarna man har öppet varje vecka knappt räcker till.

– Vi hade kunnat utöka och ha öppet mer, men vi har lite för spännande jobb till vardags, säger Johanna Medin.

Och någon brist på kläder att sälja är det inte, man har bara inlämning ett par veckor varje år, sen är det stopp.

– Vi skulle kunna fylla Friends arena med kläder, vi hade kunnat få in hur mycket som helst.