Tufft att jobba med hetta
Staffan Lager har drivit Lagrito's i fem år. Trots det är han inte lätt att hitta. Han har valt att vara lite anonym och det är även företagslokalen som saknar skyltar och ligger undangömd. Att såserna som serveras på restauranger och säljs i butiker tillverkas i ett litet kök nere i en kulvert är svårt att föreställa sig. Det är med små medel Staffan tar fram de lokala produkterna som har blivit populära.
Han kokar och packar såserna själv. Eftersom Staffan gör dem förhand kan han endast tillreda några omgångar i taget. Sedan måste han vila eftersom han får ont i handen och det begränsar produktionen i dag.
– Nästa steg är stort ekonomiskt, berättar han.
Inspirationen till att skapa egna såser kommer från Staffans uppväxt. Mycket på familjens julbord var till exempel hemgjort.
– Det har fallit sig naturligt.
Så när han i början av 2000-talet saknade starka såser gjorde han sin egen och plötsligt hade första såsen "Satan i gatan" skapats till. Den har varit med i utbudet enda sedan dess. Men det var först senare företaget startades. Matvagnarna började slå igenom i Stockholm och då kände Staffan att det var läge att dela med sig av sina såser och starta Lagrito´s.
Sommaren är den bästa tiden på året för starka såser även om försäljningen går bra året runt. Staffan märker att många uppskattar chili och han har en teori om vad det kan bero på.
– Jag är ingen doktor men det sägs att det handlar om endorfiner och att man blir lyckligare av det.
Ryktet om Staffans såser har spritt sig och nyligen fick han äran att ta fram några produkter till tävlande i EM i grillning. Han har dessutom fått uppdrag från flera krogar.
Men inspirationen är inte slut. Framöver blir det lite annat från Lagrito's.
– Jag har gått en utbildning hos mig själv i fem år. Nu kan jag börja ta ut svängarna och uppfinna.
Med det menar Staffan att han har skapat produkter efter det amerikanska, mexikanska, spanska och asiatiska köket. Nu ska han jobba utifrån sitt eget kök.