Vem vill inte bo i den yppersta idyllen?

Karlskrona Artikeln publicerades
Nu börjar dragkampen om ännu en av de 45 stugorna på Brändaholm.
Foto:Mattias Mattisson
Nu börjar dragkampen om ännu en av de 45 stugorna på Brändaholm.

Det är inte ofta de kommer ut på marknaden, men när de väl gör det blir det alltid huggsexa om dem – och glöm det där klippet under miljonen...

Brändaholm, den lilla udden vid Dragsö i Karlskrona, lär höra till de mest återgivna miljöerna i marknadsföringen av svensk turism, fliken Idyll; om än oftast anonymt.

Udden delades upp i 45 kolonilotter på 1920-talet, och bebyggdes sedan av framför allt varvsarbetare.

Då, som nu, är en av förutsättningarna att få arrendera en lott på holmen, och äga en av stugorna, att man är folkbokförd i Karlskrona.

Och nu är alltså en av stugorna, med byggår 1923, till salu. Inte igen, eftersom detta alltså inträffar relativt sällan, men redan uppges spekulanterna slåss om den; trots ett utgångspris på inte helt oansenliga 1 450 000 kronor.

För 26 kvadratmeter boyta.

I fjol vid den här tiden landade slutsumman för en lika stor stuga på lite drygt 1,6 miljoner kronor – vilket då var mer än drygt det dubbla utgångspriset. Ägaren hade begärt "minst 775 000".

Köpeskillingen innebar ett kvadratmeterpris på nästan 60 000 kronor. Att jämföra med det då genomsnittliga för fritidshus i Blekinge; 18 500 kronor.

De senaste tre månaderna i år har det snittpriset höjts till lite drygt 20 000.

Hursomhelst ingår en tomt på 450 kvadratmeter i affären, och för den förväntas förstås fortsatt prunkande växtlighet, och hög standard.