Ledare Sydöstran

Breivik skamfläck i historieböckerna

Ledare Sydöstran Artikeln publicerades

KRÖNIKA Elina Gustafsson


Igår inleddes den smärtsamma rättegången mot en av vår tids värsta massmördare. Jag antar att jag inte närmre behöver beskriva vilka vansinnesdåd denna politiskt drivna mördare misstänks ha orsakat.

Frågan är inte om han gjort sig skyldig till dåden eller inte, det är vid det här laget vida känt. Frågan blir förmodligen snarare vilket straff han får. Han visste vad han gjorde och han förnekar inte morden. Jag har i nuläget ingen uppfattning om vad straffet blir. Jag fokuserar istället på vad vi som medmänniskor kan göra för att försöka förhindra likartade dåd i framtiden.
Jag blir uppriktigt sagt förbannad på folk som vägrar inse att Breivik drevs av en politisk övertygelse. Det är människor som envisas tro att han enbart var en ensam galning som agerad helt på egen hand. INGEN annan än Anders Behring Breivik själv ska stå till svars för hans handlingar. Jag är övertygad om att den ideologi hans handlingar vilar på och den drivkraft han hittade i det råa antimuslimska samhällsklimatet inom extremhögern förpestar vårt samhälle. Denna hatideologi måste bekämpas.
Jag menar absolut inte att vi demokrater ska anpassa vår debatt till den allt mer föraktfulla människosyn vissa personer förespråkar. Jag menar att vi som tror på Sverige, vi som vet att ett inkluderande samhälle är det bästa samhället att leva i tydligt markerar var vi står. Att vi vågar stå upp för alla människors lika värde och inte bidrar till att göra främlingsfientlighet till något normalt.
Det är otroligt farligt för demokratin när demokrater sugs längre och längre ner i de högerextremas tratt och tvingas ställa människor, på orättfärdig grund, emot varandra. Jag inser att jag i framtiden kommer tvingas läsa i historieböckerna om Anders Behring Breivik för mina barn och barnbarn, likt min mamma som läste om vidriga brott mot mänskligheten för mig.
Jag gör som mamma och lovar framtida generationer att arbeta för en rättvis bild av hur samhällsklimatet såg ut under den sid som Breivik utförde massmord på oskyldiga människor. Jag kommer att fortsätta prata om vad som gav näring åt denne man, vad som fick honom att mörda 69 politiskt engagerade ungdomar på läger. Vi behöver bli fler som sätter ner foten, som vågar visa vilket land vi i framtiden vill leva i. Kom ihåg att tiga är INTE guld!